BREAKING NEWS: Ponta, speriat de impactul public: Proiectul noului Cod Fiscal, care mareste taxele, a fost retras

Premierul Victor Ponta a cerut retragerea din dezbaterea publica a proiectelor Codului Fiscal si Codului de procedura fiscala care mareau mai multe taxe. Decizia a fost luata dupa un val de critici formulate de jurnalisti si analisti economici.
“In urma solicitarii prim-ministrului Victor Ponta, Ministerul Finantelor Publice a retras pe de site-ul ministerului proiectele Codului Fiscal si al celui de Procedura Fiscala, pentru ca acestea sa fie analizate in cadrul Guvernului inainte de inceperea dezbaterii publice. Intentia Guvernului este de a initia o dezbatere publica deschisa si transparenta cu privire la modificarile necesare Codului Fiscal si Codului de Procedura Fiscala, insa dorim, in acelasi timp, si adoptarea de masuri care sa contribuie la continuarea cresterii economice si la limitarea extinderii poverii fiscale. In prezent, una dintre prioritatile Guvernului este de a limita evaziunea fiscala, inclusiv prin modificari ale Codului Fiscal si Codului de Procedura Fiscala. Modalitatea in care se vor concretiza aceste intentii, dupa discutii cu specialisti si societatea civila, va fi decisa de Guvern si va fi supusa consultarii publice inainte de aprobarea de catre Parlamentul Romaniei. Propunerile care vor fi asumate de Guvern vor fi dezbatute si asumate, impreuna cu Bugetul pentru anul 2015, de catre Parlamentul Romaniei”, anunta un comunicat al Ministerului Finantelor Publice.?
Retragerea proiectului, anticipata inca de ieri
Retragerea proiectului de modificare a Codului Fiscal a fost anticipata inca de vineri seara de strategul politic Cozmin Gusa, intr-o interventie la Realitatea TV. Postul de televiziune relata stirea aparuta pe Mediafax spre miezul noptii, asta in timp ce televiziunile apropiate arcului guvernamental o ignorau complet. “Ca s-a gandit domnul Ponta sa faca o bucurie baronilor sau ca i-au impus baronii lui Ponta sa creasca taxele e totuna. Suntem pe o spirala a lipsei de ecou, iar intr-o asemenea spirala nu poate veni nimic bun. Ce s-ar putea intampla pozitiv, ca acest proiect sa fie retras, dar si asta s-ar face din ratiuni populiste”, a declarat vineri seara, consultantul politic Cozmin Gusa, la Realitatea TV.

Ce prevad proiectele
Persoanele fizice care detin cladiri cu o alta destinatie decat cea de locuinta vor plati un impozit reprezentand pana la 2% din valoarea impozabila, iar impozitul pe masini va fi majorat semnificativ, de doua ori si jumatate in cazul autoturismelor cu motorizari de pana la 1.600 centimetri cubi, scrie?MEDIAFAX.?
Documentul stabileste ca persoanele fizice, care in prezent sunt impozitate cu 0,1% din valoarea impozabila a cladirii, vor fi obligate sa achite pentru cladirile nerezidentiale un impozit cuprins intre 0,25 si 1,5% din valoarea calculata de catre un evaluator autorizat sau de 2% din valoarea impozabila, daca nu exista un raport de evaluare, scrie?MEDIAFAX.?
Astfel, persoanele fizice vor fi taxate similar firmelor care detin astfel de cladiri.
Cota impozitului pe cladiri pentru care exista un raport de evaluare va fi stabilita de primarie.
In acelasi timp, proiectul modifica valorile de impozitare si coeficientii de ajustare pentru locuintele persoanelor fizice, insa suma de plata va ramane foarte apropiata de valorile actuale.
Modificari vor fi efectuate de Guvern si la impozitul pe terenul din intravilan, unde suma de plata creste proportional cu rangul si zona localitatii, ajungandu-se la cresteri de la 10.353 lei/hectar la 83.000 lei/hectar.
Pentru proprietarii de masini, impozitul va creste de la 8 lei la 20 lei pentru fiecare 200 centimetri cubi in cazul autoturismelor cu motoare de pana la 1.600 cm3 inclusiv si de la 18 lei la 30 lei/200 cmc pentru masinile cu o capacitate cilindrica cuprinsa intre 1.601 cmc si 2.000 cmc inclusiv.
Pentru autoturisme cu o capacitate cilindrica intre 2.001 cmc si 2.600 cmc inclusiv, impozitul va scadea insa, de la 72 lei la 60 lei/200 cmc, scaderea continuand si pentru masini cu motoare mai mari.
Majorari de impozit vor fi efectuate si pentru masini de marfa, motociclete, barci cu motor, scutere de …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *