Bucovina culinara: influente, ingrediente, feluri de mancare.

Bucovina imbina traditii culinare diverse – poloneze, rusesti, turcesti, germane si austriece – dar este cunoscuta ca a”patria smantanii”.
In Bucovina, totul se mananca folosind smantana, ingredientul care se regaseste in aproape toate produsele culinare bucovinene. Borsurile si tocaturile bucovinene sunt preparate cu smantana: Borsul polonez cu cartofi si sfecla rosie, a”Cuiburile de cinci” (cinci sarmale, fiecare cu umplutura ei – de pui, de porc, de vita si de vitel cu oaie – invelite toate intr-o frunza de potbal), tocineii (chiftelute din a”barabule” bucovinene – cartofi bucovineni), pastravul pregatit cu smantana etc. Alte ingrediente care caracterizeaza din punct de vedere culinar Bucovina sunt hribii si pastravul.
Citeste si Reteta bucovineana: Pastrav cu smantana
Patrie a manastirilor, Bucovina are mancaruri manastiresti si de post specifice: carnatul de legume de la Putna, sarmalutele cu urda de la Sucevita, placinta cu ciuperci de la Dragomirna.
Alte specialitati culinare pe care turistul le poate gasi si savura doar in Bucovina sunt: harzobii de pastrav afumat sau pastravi la cobza, raciturile de porc sau de peste, knedeli din cartofi, cartofii cu chimen, invartita cu mac ori cozonacul bucovinean.
Alaturi de a”Invartita cu mac” (prajitura austriaca), bucovinenii mai au o prajitura specifica, pe care au invatat-o de la soldatii lui Napoleon care s-au oprit in zona in timpul retragerii, dupa infrangerea din Rusia: a”Turta lui Napoleon” sau a”Cremsnitul”, cum i se zice astazi.
Citeste si Reteta bucovineana: Bors de sfecla rosie
a”In Bucovina, pana intr-acolo se merge cu consumul smantanii, incat taranul bucovinean mananca dimineata mamaliga unsa cu smantana. Dar ce zic eu smantana? Este atat de grasa ca o poti taia cu cutitul, ca pe unt. Dar nu trebuie sa consideram BUCOVINA doar patria smantanii sau a hribilor si pastravilor. Nu este numai patria manastirilor, fiecare cu culoarea ei specifica (Voronet – albastru; Humor – rosu; Sucevita – verde ori Moldovita – galben ), sau TARA FAGILOR. Bucovina are din …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *