Un studiu al Comisiei Europene arata ca Londra si Atena au un punct comun cu capitala noastra: nemultumirea locuitorilor fata de orasul in care traiesc.
Viata in Bucuresti este din ce in ce mai dificila, spun chiar locuitorii Capitalei, potrivit unui ultim studiu facut de CE in 75 de capitale si orase europene si publicat recent la Bruxelles. Avem una dintre cele mai zgomotoase si nesigure capitale, cu putine parcuri si un transport in comun care ne scoate peri albi in fiecare zi. Cu toate acestea, doar 11% din repondentii bucuresteni spun ca sunt total nemultumiti de Capitala.
Rezultatele studiului arata ca romanii sunt mai europeni decat credeau, cel putin prin felul in care cei mai noi cetateni ai Uniunii, bucurestenii, privesc traiul in orasul in care locuiesc. Desi cei mai multi dintre acestia nu au probleme cu plata facturilor, ceea ce inseamna ca se descurca binisor, ei sunt nemultumiti de poluare, dificultatea in a-si gasi un loc de munca, lipsa spatiilor verzi, dar si de administratia locala.
Pe aceeasi lungime de unda se afla italienii din Palermo si Napoli. La polul opus, romanii din alte doua mari orase ale tarii, Cluj-Napoca si Piatra Neamt, sunt multumiti, in ansamblu, de ceea ce le ofera orasul in care traiesc.
Locuinte scumpe si joburi putine
Cei care se afla in cautarea unui loc de munca se pot orienta tot dupa rezultatele eurobarometrului. Astfel, aproximativ 70% din cei intervievati considera ca pot gasi un loc de munca destul de usor in Praga, Copenhaga sau Dublin, dar nu acelasi lucru se intampla la Bucuresti. Aici doar 8% din repondenti nu au probleme cu jobul, pe langa aproape 60% care sustin ca este dificil sa gasesti un loc de munca suficient de bine platit.
In ce priveste gasirea unei locuinte, bucurestenii se pot consola cu ideea ca nici in Paris, Luxembourg sau Dublin nu se gasesc apartamente sau case la un pret rezonabil. Acest lucru este confirmat de peste 70% din cei care au raspuns sondajului.
Capitala nesigura
Siguranta pe strazi si in alte locuri publice ii baga in sperieti pe turistii care viziteaza Bucurestiul, dar si Atena, Istanbul, Napoli sau Sofia, mai arata studiul. Cei mai optimisti europeni sunt cei din tarile nordice, unde peste 90% din repondenti au afirmat ca nu au nicio problema cu siguranta in locurile publice.
Poluarea din oras si lipsa spatiilor verzi da batai de cap bucurestenilor in aceeasi masura ca si atenienilor sau majoritatii italienilor. Nici Marea Britanie nu sta mai bine la capitolul poluare, peste 75% din londonezi spunand ca aceasta este o problema majora.
Aglomeratia din autobuze, tramvaie, troleibuze sau din metrou, atat de obisnuita in Capitala noastra, se apropie de cea din Italia sau Spania. Fata de acestea, in Germania, Austria sau Marea Britanie, locuitorii sunt multumiti de sistemul de transport in comun si il folosesc mai ales pentru a ajunge la serviciu. Felul in care este cheltuit banul public atinge extreme opuse chiar in tara noastra.
In timp ce clujenii cred ca administratia isi face datoria cheltuind responsabil fondurile de la buget, bucurestenii cred contrariul. Acelasi lucru il cred si locuitorii din Sofia si Napoli. Cei mai nemultumiti de seriozitatea administratiei sunt locuitorii din Berlin.
Speranta de viata redusa la Calarasi
In 59 din cele 75 de orase incluse in studiu, majoritatea repondentilor s-au declarat multumiti de calitatea serviciilor medicale. Bucurestiul se afla in coada clasamentului, intre cele 16 orase unde mai degraba te duci la o clinica privata decat sa ajungi la spital. Alaturi de Capitala se mai afla si Piatra Neamt, Palermo si Sofia, cu un procent de peste 75% in ceea ce priveste nemultumirea fata de sistemul medical.
Speranta de viata este mai scazuta in statele din Europa Centrala si de Est, de 77 de ani la femei si 71 de ani la barbati, fata de Spania, Italia sau Germania, unde speranta de viata ajunge la 81 de ani la femei si 75 de ani la barbati. Stresul aduce un record nedorit pentru Calarasi, unde speranta de viata pentru femei a ajuns la 72-73 de ani. Barbatii, in schimb, ar trebui sa ocoleasca Tallinn (Estonia), unde speranta de viata este de doar 66 de ani.
Bucuresti, mandria Europei
In ciuda problemelor pe care le are Capitala, cele mai mari concentratii de persoane cu o educatie peste medie se afla in Milano, Glasgow si Bucuresti. Şi chiar daca bucurestenilor nu le place in procent de 11% orasul in care traiesc, clujenii si nemtenii nu si-ar schimba domiciliul pentru nimic in lume. Aici doar 2%, respectiv 1% din locuitori sunt nemultumiti de orasul lor. Studiul Comisiei Europene a fost facut in 75 de orase, unde persoanele intervievate au raspuns la 23 de intrebari despre calitatea vietii din orasul respectiv.