Bucuresti, cel mai activ oras din Romania in imobiliare, in 2017. Unde sunt cele scumpe apartamente

0

Conform datelor citate, cele mai listate tipuri de proprietati in 2017 pe segmentul rezidential au fost apartamentele cu doua camere, iar cele mai multe listari atat pentru vanzare, cat si pentru inchiriere, au fost inregistrate in Bucuresti, informeaza AGERPRES.
Citeste si?Volumul investitiilor imobiliare in Romania, estimat la un miliard de euro in 2017, in crestere cu aproape 10%
In topul celor mai dinamice orase pe segmentul de vanzare de locuinte de pe piata imobiliara locala conduce Capitala, urmata de Cluj-Napoca, Constanta, Floresti si Iasi. De altfel, cele mai multe tipuri de proprietati listate anul trecut pe Wizmo.ro pentru segmentul de vanzare au fost apartamentele, iar din totalul de anunturi pentru proprietati destinate vanzarii, aproape 90% au fost apartamente situate in orase precum Bucuresti, Constanta si Floresti. Pe de alta parte, cele mai multe listari de case au fost inregistrate in Cluj-Napoca, cu un procentaj de 17% din totalul anunturilor pe acest oras, urmat de Constanta (12%).
“Vanzarile si inchirierile de locuinte din Romania (atat apartamente, cat si case) si-au mentinut tendinta de crestere pe parcursul anului 2017. Aceasta tendinta se reflecta si in ceea ce priveste listarile, respectiv raportul dintre orasele mari, ce ofera valori comparabile cu anii anteriori”, a subliniat Maarten Deboo, CEO Wizmo.ro.
Citeste si?Romanii au facut peste 500.000 de tranzactii imobiliare in primele zece luni
Potrivit analizei de specialitate, Bucuresti detine recordul si in ceea ce priveste procentul de constructii vechi listate, de circa 97%, urmata indeaproape de Constanta, cu 96,59%. Totodata, cele mai multe constructii noi disponibile pe platforma imobiliara online au fost inregistrate in Floresti, localitate invecinata cu orasul Cluj-Napoca, un procent de 11% din totalul proprietatilor listate pe acest oras.
In ceea ce priveste perioada dintre momentul publicarii anuntului si vanzarea imobilului, statistica arata un interval de 95 de zile pentru locuintele noi si de 116 zile pentru locuintele vechi.
Cel mai mare pret mediu de vanzare pe metrul patrat al unitatilor listate pe Wizmo.ro s-a inregistrat, in 2017, in Cluj-Napoca, respectiv de 1.400 de euro /mp, in timp ce valoarea cea mai mica a fost in Floresti, la 814 euro/mp.
La capitolul “Inchirieri”, analiza Wizmo arata ca topul oraselor cu cele mai multe proprietati listate a fost ocupat, anul trecut, de Bucuresti, Cluj-Napoca, Craiova, Iasi si Timisoara, iar cele mai ofertate au fost apartamentele cu doua camere.
De asemenea, pe acest segment, pretul mediu de inchiriere la nivel national s-a situat la o medie de 500 de euro/proprietate, iar Capitala conduce in ierarhie cu un tarif mediu de 662 de euro, urmat de Cluj-Napoca (616 euro) si Timisoara (568 euro). La polul opus, cu cea mai scazuta valoare a preturilor medii de inchiriere pentru fiecare proprietate s-a situat Craiova, cu 260 de euro, si Iasi, cu 385 de euro. Si in acest caz, timpul mediu de inchiriere a unei proprietati disponibile pe Wizmo.ro s-a situat, in 2017, la 93 zile.
Datele citate releva faptul ca, din totalul de locuinte disponibile spre inchiriere in Bucuresti, 96% au fost apartamente, iar restul case. In acelasi timp, la Craiova 98% dintre proprietati au fost apartamentele, pe cand cele mai multe case au fost listate in Timisoara (14% din totalul proprietatilor destinate inchirierii in acest …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *