In fiecare an, in Capitala se inregistreaza aproape 100 de sinucideri, iar marea parte a victimelor aleg sa se arunce de la inaltime si sa se spanzurare, dupa cum arata un comunicat al Politiei Capitalei, remis catre Antena3.ro. De asemenea, sectorul 1 este fruntas la capitolul sinucideri si este urmat de sectoarele 4 si 3, iar modalitatea de a lasa un biletel in care sinucigasul isi motiveaza fapta este inlocuit de mesajele pe telefonul mobil, trimise celor apropiati.
Statistica Politiei Capitalei arata ca in proportie de peste 60%, cei care se sinucid sunt barbati, care aleg sa-si puna capat zilelor ori prin aruncarea de la inaltime sau spanzurare, ori prin aruncarea in fata metroului, inec sau supradoza de medicamente.
In primele sase luni ale anului 2009, in Bucuresti au avut loc 49 de sinucideri, dintre care 20 de victime au cazut de la inaltime, 19 s-au spanzurat, 4 s-au aruncat in fata metroului, 3 au ales sa se inece si alte 3 au inghitit medicamente.
Conform aceleiasi statistici, cazurile de aruncare de la inaltime au fost mai frecvente in sectorul 4, unde s-au inregistrat 5 victime din totalul de 20 de astfel de cazuri din toate sectoarele Capitalei si cele de spanzurare in sectorul 1. Legat de victimele care s-au inecat, doar doua dintre sectoare au avut de-a face cu asemenea cazuri, dintre care cele mai multe, in numar de doua, au avut loc in sectorul 5. Aproape la fel se prezinta si situatia celorlalte doua tipuri de sinucideri, respectiv inghitirea de medicamente si aruncarea in fata metroului s-au inregistrat doar in trei sectoare ale Bucurestiului, iar cele mai dese aruncari in fata trenului de metrou au avut loc in sectorul 4, pe cand in cazul supradozei de medicamente, situatia se prezinta la egalitate de un caz, pe fiecare dintre cele trei sectoare.
Tehnica biletelului de adio a fost inlocuita cu sinuciderile anuntate prin SMS
Ca motivatie a autoagresiunii, asa cum reiese de multe ori din „biletul sinucigasului” sau din declaratiile familiei este esecul sentimental, singuratatea, pierderea locului de munca sau bolile psihice sau incurabile.
In ultima perioada inscrisurile au fost inlocuite in mare parte de SMS-uri, care au fost transmise celor apropiati. Biletul sau SMS-ul se adreseaza unei singure persoane sau intregii familii si cuprinde texte de genul: ” Sa nu plangeti! Sunt perfect constient de ceea ce urmeaza sa fac. Va rog nu plangeti. Nu mai am alta solutie” sau ” Sa ma ingropati la Basarab, va iubesc mult” ori ” Pentru S. si M. ?i-am lasat ultimul avertisment, in seara asta va ofer cadoul pentru linistea voastra…”. De asemenea, textele de adio pot lua si forma „Dragii mei va rog sa ma iertati, va iubesc si ramaneti in sufletul meu. Nu ma plangeti.” sau ” Din cauza ta, din cauza ta G!”.
O parte dintre cei care aleg ca solutie sinuciderea nu sunt la prima incercare, pentru ca familia a reusit de multe ori sa impiedice fapta sinucigasilor pana la un punct. In ceea ce priveste varsta celor care se sinucid, nu exista interval de varsta „periculos”, pentru ca sinucigasul poate recurge la acest gest in orice moment, in functie de ceea ce considera ca nu mai poate fi reparat in viata sa personala sau sociala.