Bugetul pe 2019 intra luni in dezbaterea Parlamentului. Opozitia a pregatit mii de amendamente. Votul final, vineri

Parlamentarii au termen pana luni la ora 12:00 pentru a depune amendamente, care pot fi de ordinul miilor. De pilda, liderul PMP Eugen Tomac anunta ca partidul sau a pregatit 2.500 de amendamente. Si Pro Romania a anuntat ca va depune amendamente, cel mai important fiind cel referitor la suspendarea subventiei acordate partidelor de la bugetul de stat. Desi potrivit imaginilor postate pe pagina sa de Facebook, Dragnea s-a numarat printre cei care au lucrat la bugetul pe 2019, si Liviu Dragnea va avea cel putin un amendament, referitor la reducerea bugetelor serviciilor secrete. Pana la ora 14:00, toate acestea vor fi centralizate si grupate pe ordonatori principali de credite.?
De la ora 15:00, sunt programate sedinte comune ale comisiilor de specialitate ale Camerei Deputatilor si Senatului pentru examinarea, avizarea si depunerea avizelor la Comisiile pentru buget, finante si banci, simultan avand loc si dezbateri generale in cadrul Comisiilor pentru buget, finante si banci.
De marti de la ora 9:00, pana miercuri la ora 14:00 vor avea loc dezbateri in cadrul Comisiilor pentru buget, finante si banci cu ordonatorii principali de credite si elaborarea rapoartelor asupra Proiectului Legii bugetului de stat si a Proiectului Legii bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2019, la ora 15:00 fiind asteptata depunerea rapoartelor.
La aceeasi ora, Birourile permanente reunite ale Camerei Deputatilor si Senatului stabilesc? timpii de dezbatere in plen, iar o ora mai tarziu este programata sa se desfasoaare sedinta comuna a Camerei Deputatilor si Senatului pentru dezbaterea si adoptarea Proiectului Legii bugetului de stat si a Proiectului Legii bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2019, dezbaterile generale si dezbateri pe anexe.
Vineri, este programat votul final asupra bugetului in plenul Camerelor reunite.
Conform Regulamentului sedintelor comune ale celor doua Camere, aprobarea bugetului de stat si a bugetului asigurarilor sociale de stat se face cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor prezenti.
Dupa aceasta, cele doua proiecte urmeaza sa fie promulgate de presedintele Klaus Iohannis.
Proiectul de buget pentru acest an, aprobat vineri in sedinta de Guvern, prevede o crestere economica de 5,5%, un castig salarial mediu brut de 5.163 lei, un deficit bugetar in scadere la 2,55% si atingerea unui numar al salariatilor de 5,282 milioane.
CE SPUN? PARTIDELE DESPRE PROIECTUL DE BUGET
PNL, prin Raluca Turcan, afirma ca?bugetul a fost transmis intr-un cadru neconstitutional si acuza Guvernul ca incalca in mod deliberat Constitutia pentru a castiga timp.
“Sa fie foarte clar! PNL doreste ca tara sa aiba cat mai urgent un buget adoptat. Dar un buget constitutional adoptat. Dezbatut si amendat pentru nevoile de dezvoltare ale Romaniei.?Din nefericire, bugetul a fost transmis intr-un cadru neconstitutional.?PNL are informatii credibile ca Guvernul incalca in mod deliberat Constitutia pentru a castiga timp in privinta cheltuielilor pe care trebuie sa le acopere.?Investitiile primariilor sunt compromise pe 2019. Cheltuielile puse in brate de Guvern anul trecut vor trebui insa suportate!”, sustine Raluca Turcan.
In opinia sa, Legea bugetului de stat pentru anul 2019 trebuie sa intruneasca obligatoriu cateva conditii de legalitate si constitutionalitate.
Conform lui Turcan, bugetul de stat intra efectiv in dezbatere cand Parlamentul: adopta Legea pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificati in cadrul fiscal-bugetar pe anul 2019.
“Este legea in baza careia se construieste intreg bugetul si cuprinde limitele privind: deficitului bugetar, datoria publica, cheltuieli de personal si toti ceilalti parametri bugetari. Este legea de baza pe care se construieste bugetul si ea nu este inca lege”, precizeaza Raluca Turcan.
O alta conditie pentru legea bugetului de stat este modificare Legii nr.273/2006 privind finantele publice locale – astfel incat sa se poata aloca, in mod legal 100% din impozitul pe venit catre administratiile publice locale.
“Pentru ca bugetul a venit cu 3 luni mai tarziu, este necesar sa se faca derogari de la Legea nr.69/2010 a responsabilitatii fiscal-bugetare. La art.26 din aceasta lege se prevede clar ca “Pana la data de 31 iulie a fiecarui an, Ministerul Finantelor Publice va inainta Guvernului strategia fiscal-bugetara pentru urmatorii 3 ani … si proiectul legii pentru aprobarea limitelor specificate in cadrul fiscal-bugetar …. iar limitele sunt obligatorii pentru urmatorii 2 ani bugetar”, explica parlamentarul liberal.
“Acestia sunt pasii constitutionali pe care PSD trebuie OBLIGATORIU sa ii parcurga. Altfel, este o invitatie directa la sesizare CCR si un motiv consistent pentru PSD de a mai da vina pe niste dusmani imaginari pentru proasta guvernare”, spune Turcan.
USR?sustine ca deficitul din proiectul de buget pe 2019 depus la Parlament este mai mare cu 1,3 miliarde de lei decat in cel prezentat in urma cu o …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *