Bulgaria trece la cota unica

Bulgaria va adopta anul viitor o cota unica de impozitare de 10%, cu 6% sub cea romaneasca, sperind sa devina astfel un paradis fiscal in inima Europei. Ministrul bulgar al finantelor, Plamen Oresharski, a anuntat, la sfirsitul saptaminii trecute, ca Bulgaria va introduce cota unica de impozitare incepind cu anul 2008, informeaza Sofia News Agency. Bulgarii vor miza pe o cota unica de impozitare de 10%, care in 2008 va fi cea mai mica din Europa, alaturi de cea a Macedoniei. Impozitul pe profit a fost deja fixat la 10% anul acesta, dar de anul viitor se va alinia la aceasta valoare si impozitul pe venit, in prezent acesta fiind progresiv intre cote de 0 si 24%.

Ministrul bulgar al Finantelor a convins reprezentantii aliantei de guvernare ca bugetul pentru anul 2008 se poate baza, in ciuda schimbarilor, pe venituri care reprezinta 42,5% din Produsul Intern Brut (PIB) al tarii, adica 12,5 miliarde de euro.

Cele trei partide din coalitia guvernamentala au decis in compensatie cresterea accizelor aplicate bauturilor alcoolice, tigarilor si combustibililor incepind cu anul 2008. ?Prin intermediul unei cote unice de impozitare de 10% oferim un mesaj clar investitorilor straini. Aceasta decizie va contribui in mod clar la stimularea investitiilor, urmind sa genereze slujbe si cresterea salariilor?, a declarat ministrul bulgar al economiei, Petar Dimitrov.

Adoptarea cotei unice a fost principala strategie de atragere a investitiilor vestice folosita, cu succes, de statele din fostul bloc comunist. In 1994, Estonia a fost prima tara care a trecut la sistemul taxarii unice, introducind un impozit de 26% pe toate veniturile si pe profit si renuntind la deducerile de orice fel. Succesul acestui sistem atit pe atragerea de investitii, cit si pe partea de venituri bugetare a condus la adoptarea lui, in prima faza, de celelalte tari baltice. Exemplul estonian a fost urmat rapid de Letonia si de Lituania.

Insa marele ?boom? al sistemului s-a inregistrat in 2001, atunci cind Rusia a introdus o cota unica de numai 13% pe venituri. In urma acestei decizii, cu care presedintele Vladimir Putin a socat Europa si a strins laudele economistilor, veniturile bugetare ale Rusiei s-au dublat in nici trei ani. In 2004, Ucraina si Slovacia au adoptat o cota de 19%.

In 2005, cota unica a fost adoptata si de Rom
ia, la 16% atit pe venit, cit si pe profit. La 1 ianuarie anul acesta, Macedonia a introdus o cota unica de numai 12%, succesul acesteia impingind autoritatile s-o scada anul viitor la 10%. Si Albania va trece la cota unica de anul viitor, fixind-o, cel mai probabil, la 10%.

Aceasta noua tendinta data de Europa de Est si exploatata de aceasta a condus la discutii aprinse in vestul Europei. Cota unica a devenit centrul dezbaterilor privind politica fiscala in Germania, Marea Britanie, Grecia, Croatia, Polonia, Ungaria si Cehia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *