Bulgaria, in dificultate din cauza afluxului refugiatilor sirieni

Bulgaria, in dificultate din cauza afluxului refugiatilor sirieni

“Sunt sirian, sociolog, sunt tinut prizonier de 67 de zile impreuna cu familia”, striga din celula un barbat in varsta de 37 de ani, Bashar Selim, unor jurnalisti veniti miercuri sa viziteze centrul de la Lubimet.
Alti detinuti profita de asemenea de prezenta jurnalistilor pentru a isi exprima disperarea. Ei se inghesuie la barele ferestrelor aratandu-si copiii si strigand “Libertate!”.
Cea mai saraca membra a Uniunii Europene (UE), Bulgaria face cu greu fata afluxului de imigranti. Aproximativ 3.100 au patruns clandestin in tara de la inceputul anului, cu 50% mai multi decat in 2012.
Peste jumatate sunt sirieni veniti din Turcia.
Spatiul din preajma principalului post de frontiera, Kapitan Andreevo, este protejat de echipamente sofisticate de supraveghere finantate de UE, declara Boris Cesirkov, de la Inaltul Comisariat ONU pentru Refugiati (UNHCR).
In consecinta,”imigrantii clandestini prefera sa se aventureze pe versantii Muntilor Strandja (sud-est), la nivelul Elhovo si Baliarovo, unde se pierd in paduri”, abandonati de calauzele lor turce, povesteste el. Politia a anuntat iarna trecuta ca doi imigranti camdestini – un barbat si o femeie – au murit inghetati in aceste paduri.
Peste 1.670 de sirieni care fug din calea razboiului civil au ajuns in Bulgaria de la inceputul anului, fata de aproximativ 200 in aceeasi perioada in 2012, potrivit politiei de frontiera.
Cele …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *