BUNA VESTIRE 2018: Ce trebuie sa faci de BUNA VESTIRE pentru a avea noroc tot anul. Traditii si obiceiuri 25 martie

BUNA VESTIRE 2018:?In Apus, aceasta sarbatoare este numita si sarbatoarea Zamislirii Domnului, iar in calendarul popular, Buna Vestire este cunoscuta sub denumirea de Blagovestenie sau Ziua Cucului.
Buna Vestire este o sarbatoare crestina care se celebreaza pe data de 25 martie a fiecarui an in amintirea momentului anuntarii Fecioarei Maria de catre Arhanghelul Gabriel ca va concepe si va deveni mama lui Iisus din Nazaret.
Traditia spune ca, in aceasta zi aducatoare de veste minunata, oamenii nu au voie sa se certe, fiind mare pacat. Strabunii credeau ca cine se cearta in aceasta zi va avea necazuri tot anul. ?
In Bucovina nu se pun oua la closca de Buna Vestire, deoarece se considera ca puii ar putea iesi cu doua capete si patru picioare.
In anumite zone, pentru a avea roade bogate, pomii se amenintau cu toporul si se stropeau cu tuica. De Buna Vestire se poate ara, insa nu se poate semana, ca sa nu manance pasarile boabele de sub brazda. Tot atunci, gospodinele din Maramures aduna lucrurile care nu mai sunt de folos de prin curti si le dau foc. Acest ritual este cunoscut drept Noaptea focurilor si este practicat la fiecare casa maramureseana, el durand pana dupa miezul noptii sau chiar pana in zori.
De Buna Vestire este dezlegare la peste, iar traditia spune ca acela care gusta peste in aceasta sarbatoare se va simti tot anul precum pestele in apa. Strabunii credeau ca pescarii nu au voie de Buna Vestire sa arunce mamaliga in apa, pentru ca mor pestii.
Ziua de Buna Vestire este cunoscuta si ca Ziua Cucului, deoarece cucul incepe sa cante si …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *