Bursa de Valori Bucuresti a scazut cu aproape 5 procente in 2018 dupa 6 ani consecutivi de crestere

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

„Piata de capital din Romania a incheiat anul trecut in teritoriu negativ dupa ce indicele BET a scazut cu 4,77%, punand astfel capat unui sir de sase ani consecutivi de crestere sustinuta. Indicele BET-TR, care include si dividendele, a reusit totusi sa ramana pozitiv, cu un plus de 4,3%, ceea ce – avand in vedere conditiile de piata la finalul anului 2018 – poate fi considerata o performanta notabila”, a declarat Lucian Anghel, presedintele Consiliului de Administratie al BVB, potrivit agerpres.ro.
Citeste si?Vesti bune pentru elevii cu rezultate bune la invatatura: Iohannis a promulgat legea care obliga consiliile locale sa acorde burse
Potrivit documentului, trendul puternic descrescator a fost declansat pe 19 decembrie 2018, cand au aparut informatii referitoare la taxarea suplimentara pe sectoarele bancar, energie si telecomunicatii, si modificarea Pilonului II, moment in care indicele de referinta BET a scazut cu 11,21%, stergand intr-o singura zi toata cresterea inregistrata pana atunci in tot anul 2018 de piata de capital locala.
In comunicat se mentioneaza ca intre valorile existente anterior acestei date, respectiv 18 decembrie, si ultima sedinta de tranzactionare din 2018, respectiv 31 decembrie, indicele principal al pietei de capital inregistra o scadere de 12%.
La finalul anului trecut, doar cei doi indici de tip total return, care includ si dividendele, au reusit sa se mentina in teritoriu pozitiv. Indicele BET-TR, care include si dividendele acordate de companiile din BET, a inregistrat cel mai mare avans.
„Investitorii au nevoie de predictibilitate legislativa pentru a evalua corect oportunitatile oferite de piata de capital, mediul in care activeaza companii romanesti ce reprezinta valoric aproximativ 10% din Produsul Intern Brut al Romaniei. Tocmai de aceea investitorii urmaresc …

spot_imgspot_img