Bursa si leul pierd teren sub presiunea crizei externe

Bursa si leul pierd teren sub presiunea crizei externe

Optimistii care vedeau criza americana a creditului ipotecar, ori prea departe pentru a afecta Romania, ori deja stinsa, nu au motive de bucurie. Dupa recenta reuniune a finantistilor, focul pare sa se reaprinda. Şi, ce ne doare cel mai tare, sa mistuie si pietele din Romania. Dupa ce marile burse ale lumii au inchis pe rosu (si au deschis de asemenea), sora mai mica de la Bucuresti a achiesat la trend. Fuga investitorilor si neincrederea fata de cea mai vulnerabila valuta estica a determinat si intoarcerea euro la o paritate aproape de neimaginat cu o luna in urma: 3,4 lei. Cum situatia pare iesita de sub control la nivel global, orice previziune devine improbabila la acest moment.
Momentele de euforie pentru piata de capital si respectiv cea valutara pot fi considerate deja istorie. Convulsiile de peste Ocean, propagate rapid in Uniunea Europeana si Asia se transforma deja in stranuturi rau prevestitoare pentru Romania.

Majoritatea actiunilor tranzactionate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) erau in scadere la jumatatea sedintei de luni, cele mai importante pierderi fiind consemnate de catre Societatile de Investitii Financiare (SIF), pe fondul unui rulaj redus. De asemenea, leul se deprecia puternic. La deschidere, cursul de schimb era de 3,3770-3,3800 lei/euro, peste nivelul de la inchiderea ultimei sedinte a saptamanii trecute, de 3,3620-3,3680 lei/euro. Se vorbea deja tot mai mult de testarea pragului 3,4 lei/euro.
“Piata este foarte volatila, volumele tranzactionate sunt mari, iar deprecierea leului se datoreaza sentimentului negativ din regiune, si este in concordanta cu deprecierea celorlalte valute”, a spus dealerul unei banci.
Analistii erau deja avertizati de evolutiile anterioare din pietele intrenationale. Euro batuse un nou record fata de dolar, semn clar ca situatia din America e mai rea decat si-ar fi putut inchipui cineva. Pe Wall Street se rememorau episoadele din urma cu doua decenii, indicii incheind pe rosu incorpore. Vecinii asiatici se prinsesera si ei in joc, semn ca multe investitii pe piata americana au la baza capital din aceasta zona.
Situatia ramane incerta, asupra sud-estului Europei se lasa un nor negru care pune eticheta de zona investitionala riscanta, banii de aici isi iau zborul sa panseze ranile deschise din statele de bastina. Una peste alta, e greu sa mai faci previziuni si cei mai multi se intreaba unde este varful icebergului pentru criza ipotecara din ceea ce putem numi, pana nu de mult, “cea mai puternica economie a lumii”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *