Calin Popescu Tariceanu explica modul in care se va schimba calculul pentru ROBOR

Calin Popescu Tariceanu a precizat ca din discutiile pe care le-a avut, saptamana la comisia economica a Senatului, cu guvernatorul BNR Mugur Isarescu, Banca Nationala si-a aratat disponibilitatea in legatura cu modalitatea stabilirii ROBOR. Tariceanu a vorbit si despre subiectul activelor care trebuie sa ramana impozitabile, precizand ca trebuie vazut daca ar putea fi aduse modificari in acest sens prevederilor OUG 114.
“Am sa faca scurta referire cu privire la o discutie pe care am avut-o cu guvernatorul BNR si cu membri ai Consiliului de administratie. Din discutiile pe care le-am avut cu domniile lor a rezultat clar ca exista o disponibilitate pentru a reconsidera modul in care se calculeaza ROBOR. BNR a spus da, fata de modalitatea care exista in prezent, ROBOR stabilit prin cotatii de banci, o sedinta de fixing la ora 11.00, am putea sa ne gandim sa stabilim ROBOR pe baza tranzactiilor efective pe o anumita perioada precedenta. Al doilea lucru este sigur care ar fi o formula mai eficienta de impozitare suplimentara la nivelul sectorului bancar, avand in vedere obiectivul pe care noi l-am anuntat si anume ar cobori dobanzile la credite. Si au spus ca s-ar putea avea in vedere o taxa pe diferentialul intre dobanda la credite si dobanda la depozite. Al treilea lucru pe care l-am discutat cu BNR a fost structura, care este lista pana la urma a activelor care ar trebui sa ramana impozabile sau a activelor care ar trebui scoase din calculul acestei taxe, cum ar fi titlurile de stat, programele guvernamentale, gen Prima Casa, Start Up Nation, etc. Avem din partea noastra toata deschiderea sa discutam cu dvs dechis la obiect, pentru ca obiectivul este de a scoate o lege cat mai buna. OUG poate suferi modificari, daca sunt justificate, argumentate, pe parcursul legislativ”, a explicat Tariceanu.
Isarescu: ROBOR nu este manipulat. BNR nu se joaca cu politica monetara. Replici acide intre guvernatorul BNR si Daniel Zamfir
Comisia pentru buget din Senat a amanat, marti, cu o saptamana, dezbaterea OUG 114/2018 privind instituirea unor masuri in domeniul investitiilor publice si a unor masuri fiscal-bugetare. Liberalii au acuzat lipsa unui studiu de impact a ordonantei de urgenta.
OUG 114/2018 privind implementarea unor masuri fiscale a adus numeroase nemultumiri din partea mai multor institutii, dar si companii. Printre nemultumiti se numara bancile, dar si administratiile locale.
Actul normativ a fost adoptat in luna decembrie de catre Guvern, iar principalele prevederi sunt: Pretul la gaze si energie electrica va fi plafonat pentru 3 ani de zile; impozitarea activelor bancilor daca ROBOR este mai mare de 2%; miscorarea comisionului fondului de pensii private de la 2,5 la 1% si majorarea taxei pe viciu in domeniul jocurilor de noroc cu 2% din cifra de afaceri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *