Camera Deputatilor: Statul, obligat sa se indrepte impotriva magistratului care a savarsit o eroare din rea-credinta sau neglijenta

“Dupa ce prejudiciul a fost acoperit de stat in temeiul hotararii irevocabile date cu respectarea prevederilor alin (6), statul se indreapta cu o actiune in despagubiri impotriva judecatorului sau procurorului care, cu rea-credinta sau grava neglijenta, a savarsit eroarea judiciara cauzatoare de prejudicii”, se arata in amendamentul adoptat miercuri de plenul Camerei Deputatilor, potrivit news.ro.
Initial, comisia speciala privind legile justitiei, a respins aceasta propunere in favoarea unui amendament formulat de Uniunea Nationala a Judecatorilor si Asociatia Magistratilor, potrivit caruia statul “are dreptul” de a se indrepta impotriva judecatorului sau procurorului care a savarsit o eroare judiciara din neglijenta sau cu rea-credinta.
Presedintele comisiei parlamentare speciale privind legile Justitiei, Florin Iordache, a declarat luni ca PSD va sustine in plenul Camerei Deputatilor propunerea respinsa saptamana trecuta ca, in cazul savarsii unei erori de catre un judecator, statul sa aiba obligatia de a se indrepta cu actiune in regres impotriva respectivului magistrat pentru recuperarea prejudiciului.
“La acel aliniat 7 de la raspunderea magistratilor sunt trei discutii in acest moment: in legea in vigoare se spune ca (statul – n. red.) se poate indrepta, in propunerea noastra (se spune ca – n. red.) statul se indreapta si in amendamentul UNJR ca statul are dreptul. Propunerea PSD pe care o vom sustine este sa ne sustinem amendamentul nostru cu statul se indreapta”, a declarat Florin Iordache.
Comisia parlamentara speciala privind legile Justitiei a modificat miercuri prevederile din legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor referitoare la raspunderea magistratilor, adoptand amendamentele propuse de Uniunea Nationala a Judecatorilor si Asociatia Magistratilor, potrivit carora statul “are dreptul” de a se indrepta impotriva judecatorului sau procurorului care a savarsit o eroare judiciara din neglijenta sau cu rea-credinta.
Astfel, desi are majoritatea in comisia speciala, PSD si-a respins propria propunere de modificare a legii. Potrivit acesteia, “dupa ce prejudiciul a fost acoperit de stat in temeiul hotararii irevocabile date …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *