Canada, cuprinsa de un val de frig extrem

Environnement Canada si-a inmultit buletinele de avertizare pentru frig extrem facand apel la populatie sa dea dovada de vigilenta si sa evite deplasarile.
Acest avertisment este difuzat atunci cand “vantul rece si temperaturile foarte scazute prezinta un pericol ridicat pentru sanatate (degeraturi, hipotermie, etc.)”, a precizat agentia federala pentru servicii meteorologice.
Temperaturile sunt cu mult sub cele normale in acest sezon si cele mai scazute valori se inregistreaza in provinciile Alberta, Saskatchewan si Manitoba, in centrul si vestul tarii, precum si in nordul Ontario.
“In aceasta dimineata, se inregistrau – 40 de grade Celsius la Geraldton, in nordul Ontario, si asta fara a pune la socoteala vantul”, a explicat meteorologul Alexandre Parent, de la Environnement Canada.
“Nu am mai avut un astfel de episod pentru Ontario si Quebec din 1993”, a adaugat el.
Aerul arctic asociat cu vantul puternic provoaca o racire extrema, cum se intampla in localitatea Whitehorse, unde sunt prevazute averse de cristale de gheata.
In conditiile unor temperaturi atat de scazute, riscurile de hipotermie si de degeraturi severe sunt ridicate.
Cu o racire provocata de vant de circa – 35 de grade, pielea expusa poate ingheta in mai putin de zece minute, a avertizat Ministerul Sanatatii.
Bebelusii, copiii, personale in varsta, persoanele cu mobilitate redusa si cele fara adapost sunt cele mai sensibile la frig extrem, a indicat aceeasi sursa.
Frigul polar complica munca pompierilor, apa inghetand in furtunuri, asa cum s-a intamplat in noaptea de miercuri spre joi, cand 170 de pompieri au fost desfasurati pentru a stinge un incendiu intr-o locuinta din Beauharnois, la sud de Montreal.
Adaposturile pentru persoanele fara locuinta se organizeaza pentru …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *