Cand amintirile dor. Cum sa faci fata Sarbatorilor cand ai avut o pierdere

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Sarbatorile se apropie, la fel si sfarsitul acestui an. Multi dintre noi au suferit diverse pierderi pe parcursul anului si le este greu sa treaca acum prin aceste Sarbatori dupa ce s-au despartit de cineva drag pentru totdeauna. Pierderea si durerea sunt emotii puternice, iar de Sarbatori devin de-a dreptul coplesitoare.
Amintirile se reactiveaza de Sarbatori, declansand o avalansa de regrete si confuzie. Primul an ce urmeaza unei pierderi este considerat o adevarat provocare. Cel care sufera are de infruntat o multime de a”prima data canda??”, a”prima data faraa??”. Psihologul Therese Rando a descris 6 procese necesare pentru vindecare. Cel mai important dintre acestea este adaptarea la o lume fara persoana pierduta.

Desi primele Sarbatori fara persoana decedata sunt o adevarata piatra de incercare, in realitate niciodata cineva nu va reusi sa treaca in totalitate peste durerea cauzata de pierderea persoanei iubite. Simptomele sunt anxietate, furie, probleme de somn, tristete, plans, oboseala cronica, dificultati de concentrare, pierderea interesului pentru activitati sociale. Pot aparea si tulburari emotioanele ca de exemplu amintiri intruzive despre momentul pierderii sau amintiri dureroase despre diverse aniversari din trecut.

Cum spuneam, niciodata cineva nu va reusi sa treaca, in totalitate, peste durere. Exista, insa, mai multe modalitati de vindecare. Nu uitati, doliul si jelirea fac parte din programul de vindecare, deci nu trebuie ocolite.

Iata cateva sugestii care sa te ajute sa depasesti momentele dureroase ale pierderii cuiva drag, in timpul Sarbatorilor.

1. Schimba traditia!
Daca obisnuiati sa va chemati …

spot_imgspot_img