Candidatura principelui Radu la presedintie, primita cu ostilitate de PD-L si PNL

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Anuntul lansarii oficiale a candidaturii principelui Radu in cursa pentru Palatul Cotroceni a determinat luari de pozitie diferite ale reprezentantilor partidelor politice. Paradoxal, partidele de stanga au primit favorabil aceasta candidatura, in timp ce formatiunile de dreapta se acuza unele pe altele ca stau la baza unui scenariu menit sa le ia din electoratul candidatilor lor.

Social-democratii si aliatii lor din Partidul Conservator nu sunt deranjati de canditura princepelui Radu pentru functia suprema in stat. Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat ca orice cetatean roman are dreptul sa candideze, potrivit Constitutiei, la orice functie aleasa. „Este dreptul constitutional al oricarui cetatean al tarii de a candida la orice functie aleasa, asa ca nu este, din acest punct de vedere, nimic deosebit. Are un drept constitutional, pe care si-l exercita”, a declarat Iliescu. Intrebat cum crede ca va fi privita de catre romani aceasta candidatura, Iliescu a precizat: „Diferit, functie de optiunea fiecaruia. Nu pot sa fac nici un fel de calificative in acest sens”.

?Are calitatile unui om de stat?

Vicepresedintele PC Sergiu Andon nu este surprins de candidatura principelui Radu la Presedintie si declara ca orice candidat este bine-venit. „Din punctul de vedere al statutului Casei Regale, gestul lui Radu Duda este o recunoastere a sistemului republican”, a adaugat Sergiu Andon. El a spus ca principele Radu are calitatile unui om de stat si are un discurs „coerent, echilibrat, doct si ingrijit”. Andon a adaugat insa ca nu poate face o prognoza privind sansele acestuia de a castiga fotoliul prezidential. Presedintele de onoare al PNL, Radu Campeanu, a catalogat intentia principelui Radu de a candida la alegerile prezidentiale drept una hazardata si s-a indoit totodata de sansele de izbanda ale printului. „Mi se pare cam hazardata aceasta chestiune. Daca va avea sau nu succes, este o chestiune discutabila, dar eu personal ma indoiesc ca o sa aiba succes. Dimpotriva. Cred ca prezenta lui ca un candidat in fata lui Basescu nu este benefica, pentru ca nu are sanse, dar ii da sanse lui Basescu, ceea ce este un lucru negativ pentru Romania”, a declarat Radu Campeanu. El a mai spus totusi ca orice om intr-o tara libera poate sa-si depuna candidatura, dar daca are si sprijinul unui partid, „este si mai bine”.

PD-L viseaza scenarii

In tabara PD-L, candidatura principelui a fost tratata ca un scenariu sau, dupa caz, cu oarece ironie. „Numai domnul Duda lipsea din peisajul politic romanesc ca sa fie, cum se spune, tacamul complet”, a declarat prim-vicepresedintele PD-L, Theodor Stolojan. „Exact domnul Duda mai lipsea ca sa fie masa bogata si frumoasa”, a mai precizat Stolojan. Colegul sau Sever Voinescu este convins ca aceasta candidatura este indreptata impotriva presedintelui in exercitiu. „Coalitia anti-Basescu cauta in disperare solutii viabile pentru a-l opri pe actualul presedinte sa obtina a-l doilea mandat, cautare ale carei rezultate produce un zambet. Cum pe scena politica nu este nimeni, cauta acum in afara scenei un candidat capabil sa-l invinga pe Traian Basescu”, a declarat Voinescu. El considera ca solutia este gresita, deoarece candidatura principelui Radu are „o greutate infima si nesemnificativa”, iar implicarea in acest fel a familiei regale in politica este o decizie neinspirata. „Tentatia exista si provoaca vanitati si veleitati si, daca Regele Mihai a avut intelepciunea sa se tina deoparte, ginerele sau nu o are”, a spus Voinescu, amintind episodul cand fostul presedinte al PNL Radu Campeanu i-a propus regelui Mihai, la inceputul anilor ?90, sa candideze pentru functia de sef al statului. Sever Voinescu nu ia in calcul o situatie similara celei din Bulgaria, in care fostul rege Simeon a ajuns prim-ministru, precizand ca in acest caz sansele sunt „nule”. De asemenea, Mircea Toader, liderul deputatilor PD-L, a afirmat ca ideea de monarhie este incheiata, iar candidatura este o incercare personala a principelui Radu de a-si crea un capital de popularitate. „De la istorie la modernism, distanta este mare”, a spus Toader.

Elena Udrea le stie pe toate

Ministrul turismului, Elena Udrea, recunoaste ca stia din vara anului trecut despre candidatura principelui Radu la Presedintie. „Nu ma surprinde aparitia in cursa pentru Presedintie a lui Radu Duda. Stiam inca din vara anului trecut. Stiam ca anumiti lideri liberali din tabara lui Dinu Patriciu, chiar si Patriciu, incearca sa il aduca in cursa electorala pe Radu Duda”, a spus Udrea. Ea a adaugat ca aceasta candidatura ii aminteste de anii ?90, cand un alt lider liberal i-a propus fostului rege sa candideze la Presedintie. „Este o intoarcere in timp. Parca nu mai depasim vremurile acelea. Cand ai un statut care te leaga de Casa Regala, nu se cade sa amesteci lucrurile”, a opinat Udrea. Ea a mai declarat ca este amuzata sa constate ca toti candidatii la Presedintie aparuti in ultima vreme, inclusiv principele, se cred Barack Obama. Elena Udrea afirma, in august 2008, ca liberalii negociaza cu reprezentantii Casei Regale „pentru a aduce pe tron o persoana suspectata ca a fost colaborator al Securitatii, si anume pe domnul Radu Duda sau un urmas al regelui Mihai”.

spot_img