Care este pozitia MAE roman privind utilizarea armelor chimice in Siria.

Ministerul roman de Externe informeaza ca a luat act cu profunda ingrijorare de atacurile recente din zona Damascului, soldate cu sute de victime in randul civililor, si condamna ferm orice posibila utilizare de arme chimice de catre oricare dintre partile la conflictul din Siria, transmite Mediafax.
“Ministerul Afacerilor Externe a luat act cu profunda ingrijorare de atacurile care au avut loc recent in zona metropolitana a Damascului, si care s-au soldat cu sute de victime, inclusiv copii, in randurile populatiei civile. Autoritatile romane condamna ferm orice atac asupra populatiei civile in cadrul conflictului sirian. In conformitate cu legislatia si cutumele internationale, bombardamentele nediscriminatorii asupra non-combatantilor trebuie evitate”, subliniaza MAE roman, intr-un comunicat remis, luni, agentiei MEDIAFAX.
De asedmenea, “MAE condamna ferm orice posibila utilizare de arme chimice, de catre oricare dintre partile la conflictul din Siria”.
“Combatantii trebuie sa coopereze pe deplin cu misiunea de experti ONU, aflata la acest moment in Damasc, inclusiv prin asigurarea cadrului necesar pentru ca aceasta sa poata investiga, in deplina siguranta, toate incidentele in care exista suspiciunea utilizarii de arme chimice. In acest sens, MAE isi exprima profunda dezaprobare fata de atacul la care a fost supusa, in aceasta dimineata, misiunea ONU aflata in exercitiul functiunii, in baza acordului autoritatilor siriene”, mentioneaza comunicatul MAE.
Totodata, ministerul roman arata ca va continua sa urmareasca cu atentie evolutiile din Siria, in special din perspectiva acordarii de sprijin si protectie consulara cetatenilor romani aflati in aceasta tara.
Organizatia Medici fara frontiere (MSF) a anuntat sambata ca 3.600 “cu simptome neurotoxice” au sosit in mai putin de trei ore, miercuri dimineata, la trei spitale din regiunea Damasc, iar 355 de persoane au murit, fara sa poata “confirma in mod stiintific cauza acestor simptome si nici sa stabileasca responsabilitatea acestui atac”.
Bazandu-se pe rapoarte medicale, Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului a inregistrat peste 300 de morti cauzate de gaze toxice, inclusiv zeci de rebeli. Opozitia siriana afirma ca aproximativ 1.300 de persoane au fost ucise in acest …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *