Care sunt factorii de risc pentru cancerul de col uterin.

Cel mai important factor de risc pentru aparitia cancerului de col uterin este infectia cu HPV. Pe langa acesta, exista o serie de alti factori, cum ar fi dieta, fumatul sau anticonceptionalele care pot fi controlati pentru a preveni aparitia cancerului.
De obicei asimptomatic, cancerul de col este greu de depistat in stadiu incipient cand se solutioneaza cu o rata de supravietuire de aproape 100%. Rata de supravietuire este insa de peste 90% si daca stadiul de cancer este unul mai avansat, raspandit in ganglionii limfatici, dar neextins in alte locuri.
“Diagnosticul precoce este cel mai important atu al unei persoane care sufera de cancer. Acesta se poate face prin teste regulate Papanicolau si o atentie mare la semne si simptome”, spune conf. Dr. Fatih Güçer, specialist in oncologie la Anadolu Medical Center.
Specialistii semnaleaza factorii care cresc riscul de a dezvolta cancer de col uterin:
Infectia cu Papiloma virus uman (HPV)Factorul de risc cel mai important pentru cancerul de col uterin este infectia cu HPV. Aceasta se transmite pe cale sexuala si nu are simptome specifice, de aceea este descoperita de obicei tardiv. Studii recente au aratat ca utilizarea prezervativului nu este foarte eficienta in prevenirea transmiterii HPV. Motivul este ca prezervativul nu acopera toate zonele genitale in care este localizat virusul.
FumatulFemeile fumatoare au un risc de doua ori mai mare de a se imbolnavi, fumul de tigara avand un efect cancerigen nu numai asupra plamanilor, dar si asupra altor organe. Substantele daunatoare din fumul de tigara sunt transportate prin sange catre organele genitale si contribuie la aparitia cancerului. In secretiile cervicale ale fumatoarelor au fost depistate multe substante daunatoare care provin de la tigari, care afecteaza grav celulele cervicale prin schimbarea ADN-ului.
Infectia cu ChlamydiaChlamydia este o bacterie relativ frecventa, care se transmite pe cale sexuala si care poate infecta sistemul genital feminin. In multe cazuri infectia nu da simptome si poate fi detectata doar in timpul controalelor de rutina.
Infectia cu HIVHIV este virusul care cauzeaza SIDA. Acest virus slabeste sistemul imunitar, in consecinta, creste riscul de infectie cu HPV. Un sistem imunitar puternic ar ajuta la incetinirea dezvoltarii si raspandirii celulelor canceroase pe cand un organism infectat cu HIV este un mediu propice de trasformare a precancerului in cancer.
DietaDieta saraca in fructe si legume creste riscul de cancer de col uterin. Studiile au aratat ca cele mai multe cazuri au fost depistate in randul femeilor cu excese de greutate.
AnticonceptionaleleUtilizarea pe termen lung a pilulelor contraceptive duce la cresterea riscului de aparitie a cancerului de col. Femeile care au mai multi parteneri sexuali, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *