Carmen Dan: Am fost ieri la MAI. 64 de echipe de politisti si procurori lucreaza la identificarea autorilor violentelor

“Da, ieri mi-am intrerupt concediul si am fost prezenta la MAI pentru ca stiu ce inseamna responsabilitatea functiei publice, nu inseamna ca am intrervenit in vreun fel. Invit public sa iasa orice angajat al MAI de la orice nivel care a primit un ordin direct de interventie operativa din partea ministrului Carmen Dan. Ceea ce s-a petrecut aseara este grav si nimeni nu poate acuza Jandarmeria ca aplica legea”, a afirmat ministrul Dan, conform News.ro.
Citeste si:? Carmen Dan: Nu ministrul coordoneaza interventiile Jandarmeriei. O sa prezint azi concluziile raportului
Ea a tinut sa spuna ca jandarmii nu pot raspunde acuzatiilor oamenilor politici, pentru ca reprezinta o structura care respecta legea, dar ea are aceasta obligatie.
“Din punctul meu de vedere, instigarilor la violente din ultimele zile li se va raspunde pe masura. Apreciez ca reactia de aseara a domnului presedinte de a caracteriza ca brutala actiunea Jandarmeriei a fost prematura. Despre legalitatea actiunii Jandarmeriei nu domnul presedinte trebuie sa se pronunte, ci Parchetul Miliar. Imi doresc si sper ca aprecierea domnului presedinte nu va influenta impartialitatea care trebuie sa caracterizeze un act de justiie, penrtu ca asa ar fi normal intr-un stat de drept in care nu ar trebui sa existe ingerinte politice in anchetele judiciare”, a afirmat ministrul de Interne.
Ea a sustinut ca o reactie de extragere a protestatarilor violenti din mijlocul multimii ar fi fost mai riscanta pentru manifestantii pasnici.
“Daca aceste violente ar fi avut loc in fata oricarei ate institutii a statului, indiferent cum s-au numi, spre exemplu Palatul Cotroceni, oare tot asa ar fi fost apreciata actiunea jandarmilor? Pentru ca interventia lor a fost aceeasi, de a restabili ordinea publica. Afirma domnul presedinte consistent si se nasc intrebari insistete de ce nu au fost izolati acei indivizi violenti din multime. Cred ?ca explicatia jandarmilor a fost destul de clara: pana la momentul interventiei acestora nu a existat un grup compact de huligani care sa permita izolarea lor de restul manifestantilor, orice interventie impotrva acestora ar fi generat un risc crescut fata de cei care manifestau pasnic in piata”, a mai spus Carmen Dan.?
De asemenea, ea a subliniat ca?intereventia in forta a fost justificata de provocarile si violentele huliganilor.
“Orice om normal care a urmarit evenimentele de aseara a putut constata ca intereventia in forta a fost justiifcata de provocarile si violentele acelor hilugani. Am primit astazi un raport preliminar al fortelor de ordine si conform acestui s-a actionat gradual pentru restabilirea ordinii publice, iar actiunea in forta a fost executata la momentul pierderii caracterului pasnic al manifestatiei, cand a fost pusa in pericol iminent intergitatea corporala si sanatatea fortelor de ordine si a celorlalti participanti”, a declarat Carmen Dan.
Urmare a violentelor de aseara, Politia Romana, impreuna cu procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti si ai Parchetului de pe langa Judecatoria Sectorului 1 lucreaza pentru identificarea tuturor persoanelor implicate in faptele de ultraj, tulburarea ordinii publice, nerespectarea regimului armelor si munitiilor si distrugere. Sunt constituite 64 de echipe operative care, in baza imaginilor si fotografiilor avute la dispozitie, vor identifica aceste persoane responsabile. Aceasta activitate este, insa, una complexa si se deruleaza cu sprijinul Institutului National de Criminalistica, fiind vorba de multe ore de imagini care trebuie vizualizate in procesul de identificare a autorilor violentelor”, a afirmat ministrul de Interne.
Carmen Dan a spus ca aspectele care tin de siguranta nationala vor face obiectul unei informari catre CSAT daca i se va solicita.
“Alte aspecte pe care nu le voi putea comunica acum vor face obiectul unei informari pe care o voi prezenta in cadrul CSAT daca imi va fi solicitat, apreciind ca sunt aspecte care tin de siguranta nationala si de atributiile, competentele si modul de colaborare dintre institutiile din sfera securitatii nationale”, a declarat ministrul Afacerilor Interne.
Ea si-a inceput conferinta de presa prin a spune ca nu vrea sa amestece?planul politic cu cel operational, insa, in calitate de ministru al Afacerilor Interne, sunt aprecieri pe care vrea sa le faca avand in vedere ca in ultimele ore jandarmilor li s-au adus “foarte multe acuze” din partea oamenilor politici.
“Departe de mine intentia de amesteca planul politic cu cel operational. Insa, in calitate de ministru al Afacerilor Interne, sunt cateva aprecieri pe care doresc sa le fac si fac asta pentru ca in ultimele ore au avut loc foarte multe acuze ale oamenilor politici si nu numai la adresa Jandarmeriei si fata de actiunea Jandarmeriei. Jandarmii nu vor raspunde oamenilor politici. Jandarmii reprezinta o structura care respecta legea si ierarhia militara, insa, in fata acestor acuze, eu am aceasta obligatie de a face aceste precizari”, a afirmat Carmen Dan.
Ea a mai …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *