Cartea de Cultura la Editura Lumen: selectie de carte pentru publicare finantata.

Iasi martie 2011: In perioada 1martie ? 20 martie 2011 Editura Lumen realizeaza procesul de selectie de carte pentru publicare finantata in cadrul Programului aniversar Lumen Cartea de Cultura.
In cadrul acestei selectii vor fi acceptate 10 titluri de carte si trei materiale multimedia ce vor fi propuse spre finantare catre Administratia Fondului Cultural National (AFCN).
Vor fi propuse spre finantare titluri de carte din domeniile artei, culturii si civilizatiei in conformitate cu regulamentul de finantare al AFCN. Din motive de consistenta a proiectului editorial vor fi acceptate cu prioritate volume care trateaza urmatoarele: lucrari de debut (volume ale unor autori care nu au debutat anterior in volum, eventualele publicatii in reviste nu sunt considerate un debut in volum), publicatii de nisa (filosofie postmoderna, filosofia cognitiei si mentalitatilor, filosofia culturii, gender, domenii de nisa ale filosofiei contemporane; sociologia grupurilor minoritare si migratiei, sciologia culturii, socioantropologie, noi curente religioase si impactul lor cultural, analiza culturala a noilor media, etc.); teme si motive culturale care vizeaza diferentele si diversitatea culturala (inclusiv protectia minoritatilor); editii critice, encliclopedii in domeniile filosofie, teorie literara, stiinte sociale, istorie, comunicare si critica de arta.
Incepand cu data de 1 martie 2011 autorii sunt asteptati sa-si depuna propunerile de volume pentru programul Lumen Cartea de Cultura in cadrul procesului de selectie desfasurat de Editura Lumen.
Editura Lumen in spiritul promovarii excelentei in domeniul cercetarii si a creatiei culturale, realizeaza o selectie deschisa a volumelor ce vor fi propuse spre finantare institutiilor statului cu atributiuni in domeniul culturii.
Conditii de participare:
– volumul este deja integral finalizat si nu a fost publicat anterior si nu este sub contract cu o alta Editura din tara sau strainatate;
– pentru a se evita dubla finantare din fonduri publice autorii care au realizat volumele in cadrul unor programe doctorale sau postdoctorale vor face o declaratie ca nu au publicat anterior parti semnificative din volum, inclusiv in reviste stiintifice sau lucrarile unor conferinte, a caror aparitie sa fi fost subventionata din fonduri publice;
– autorul este de acord ca in cazul acceptarii la finantare drepturile de autor ce i se cuvin sa fie primite in exemplare din volume.
Autorii care dorec sa participe la aceasta selectie vor trebui sa trimita la adresa edituralumen@gmail.com urmatoarele:
– Curriculum Vitae sau biografii, in format narativ ale autorilor, contributorilor, traducatorilor, dupa caz materiale informative cu privire la personalitatile care contribuie la realizarea proiectelor editoriale, alte informatii relevante
– Scrisoare de intentie
– Prezentarea volumului (in aproximativ 3-4 pagini)
– 2 referinte pentru volumul propus (optional)
– Cuprinsul volumului propus spre selectie
– Fragmente semnificative din volumul propus selectate de autor expres pentru a fi jurizate atat de referentii Lumen cat si de expertii AFCN
– Declaratie pe propria raspundere cu privire la drepturile de autor asupra materialului propus
– Volumul propus spre finantare integral (nu va fi trimis catre AFCN ci doar analizat de referentii Editurii Lumen). Editura garanteaza confidentialitatea asupra materialelor nepublicate!
Lipsa oricarui dintre documentele mentionate duce la neinceperea analizei editoriale de catre referenti pana la existenta completa tuturor materielelor solicitate.
Toate materialele solicitate vor fi trimise intr-un singur e-mail. In cazul in care Editura va solicita completarea documentelor autorii sunt rugati sa retrimita toate documentele inclusiv cele solicitate pentru o buna functionare a selectiei.
ATENTIE !!! Datorita timpului scurt in care trebuiesc formulate cererile de finantare Editura Lumen va realiza procesul de contractare in vederea solicitarii finatarii din partea AFCN, imediat ce cartea este acceptata de catre referentii de specialitate ai Editurii Lumen. Ca atare este posibil ca procesul de selectie sa se finalizeze inainte de termenul limita de 20 martie. Fiind o selectie si nu un concurs, evaluarea se va face dupa principiul PRIMUL VENIT PRIMUL INTRAT IN EVALUARE. Indeplinirea criteriilor de calitate culturala si a standardelor editoriale Lumen se va evalua individual pentru fiecare carte in parte si nu prin raportate concurentiala la celelalte carti aflate in evaluare.
Procesul de selectie la nivelul Editurii Lumen presupune pe de o parte evaluarea stiintifica si culturala a propunerii de volum prin procesul de Peer Review, precum si evaluare editoriala, cu privire la impactul volumului pe piata cartii. Procesul de evaluare la nivelul AFCN este descris in regulamentul la adresa de web http://www.afcn.ro/finantari-proiecte-editoriale.html.
Reamintim potentialilor autori faptul ca in anul 2009 Editura Lumen a reusit performanta de a i se fi acceptat la finantare toate cele 15 titluri solicitate catre AFCN, iar in anul 2008 7 din cele 10 titluri solicitate spre finantare. Totodata ne facem datoria sa anuntam potentialii autori ca propunerea spre finantare NU IMPLICA IN MOD AUTOMAT SI ACCEPTAREA de catre AFCN. In cazul in care un volum este acceptat la finantare AFCN este posibil ca aceasta institutie sa finanteze doar partial aparitia volumului, caz in care alaturi de Editura Lumen si AFCN, este posibil sa fie necesar a fi cooptati alti finantatori privati, fiind acceptate inclusiv contributii ale autorilor (conform legii este exclusa dubla finantare publica).
Propunerile editoriale insotite de documentele mai sus amintite sunt asteptate la adresa de la email edituralumen@gmail.com cu mentiunea “PENTRU LUMEN CARTEA DE CULTURA”.

Pentru mai multe informatii va asteptam pe site-ul nostru www.edituralumen.ro sau la adresa de email edituralumen@gmail.com.

Simona Ponea ? Director Editorial
Oana Bradu ? Coordonator Programe Editoriale
Dr. Antonio Sandu ? Presedintele Grupului Editorial Lumen
www.edituralumen.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *