Cartelul painii scumpe

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Painea e prea scumpa, mai scumpa chiar decat in tarile din Uniunea Europeana?. Acesta este discursul pe care il repeta aproape obsesiv, de cateva saptamani incoace, ministrul agriculturii, Decebal Traian Remes, argumentand ca scumpirile repetate la grau au fost folosite de producatori ca pretext pentru a majora artificial pretul la paine. Ieri, Consiliul Concurentei s-a sesizat in problema si a anuntat ca a declansat deja o investigatie pe piata painii pentru a identifica posibile intelegeri tacite intre producatorii de paine.

Potrivit reprezentantilor Consiliului Concurentei, ancheta a fost demarata in luna mai, iar institutia s-a autosesizat din oficiu. ?Investigatia nu are nicio legatura cu conflictele actuale din piata painii. Am efectuat o inspectie inopinata la 17 puncte din tara, iar grupe de doi-trei inspectori au adunat un numar foarte mare de probe pe care le analizeaza in acest moment?, ne-au spus reprezentanti ai Concurentei.

De partea lor, producatorii se apara afirmand ca pretul la grau a crescut de la 450 de lei pe tona la 700 de lei pe tona numai in ultimele doua saptamani (crestere de 36a), astfel ca scumpirile nu pot fi evitate.

?Problema nu este a producatorilor, ci a guvernului, care in loc sa se intereseze de reducerea TVA pentru paine sau de eradicarea pietei negre, ii banuieste de practici anticoncurentiale tot pe producatorii care platesc taxe?, ne-a spus Aurel Popescu, presedintele Rompan, patronatul din industria painii. Potrivit acestuia, piata neagra reprezinta circa 60%-70% din totalul produselor din paine.

Potrivit sefului de la Rompan, guvernul ar trebui sa aplice un nivel mai scazut de TVA – fata de 19a in prezent. Si patronatele din industria alimentara solicita guvernului sa reduca la 9a taxa pe valoarea adaugata la toate produsele alimentare, nu doar la paine.

Guvernul nu ia inca serios in calcul reducerea TVA la paine. ?O cota redusa de TVA la paine nu reprezinta deocamdata o decizie a guvernului, ci o propunere la stadiul de ipoteza?, a declarat ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian.

Reprezentantii firmelor de morarit si panificatie au declarat in ultimul timp ca recolta redusa de grau din acest an, reprezentand circa jumatate fata de anul trecut, va determina cresterea pretului painii cu pana la 40% pana la sfarsitul anului.

spot_imgspot_img