Casa Verde pentru populatie, primarii si biserici

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

„Casa Verdea” de anul acesta are doua componente, care pot fi accesate alternativ de populatie si de institutiile publice care detin cladiri in interesul comunitatii. In ceea ce priveste prima componenta, „Casa Verde Cla?sica”, Guvernul finanteaza sisteme de incalzire care utilizeaza energii regenerabile. Aceasta componenta din program este deschisa si primariilor din tara, care pot depune proiecte integrate pentru comunitatile lor, dar si institutiilor de interes public si unitatilor de cult.
Acestea pot achizitiona prin program mai multe tipuri de sisteme care utilizeaza energie regenerabila, cum sunt turbinele eoliene, panourile fotovoltaice si solare, pompe de caldura sau sisteme care utilizeaza biogazul drept combustibil pentru producerea energiei.
Investitiile acestor categorii de beneficiari vor fi finantate prin Administratia Fondului de Mediu in proportie de 90%, dar nu mai mult de 500.000 de lei pentru unitatile de cult si doua milioane de lei pentru institutiile publice.
Pentru primarii, Guvernul a stabilit sume maximale in functie de numarul locuitorilor, dupa cum urmeaza: patru milioane de lei pentru localitati cu mai mult de 100.000 de locuitori; trei milioane de lei pentru orase al caror numar de locuitori este cuprins intre 50.000 si 100.000 de locuitori; doua milioane de lei pentru localitati cu o populatie intre 20.000 si 50.000 de locuitori; un milion de lei pentrul ocalitati cu un numar de locuitori intre 3.000 si 20.000; 500.000 de lei pentru orase mici de pana la 3.000 de locuitori. Bugetul alocat pentru sectiunea primariilor, institutiilor publice si unitatilor de cult se ridica la 33 milioane de lei.
Componenta „Casa Verde Clasica” se adreseaza si populatiei. Prin acest program romanii pot face trecerea sau completarea sistemelor de incalzire clasice cu cele care utilizeaza energii regenerabile. Guvernul finanteaza prin acest program instalarea de panouri solare sau pompe de caldura.
Panouri solare si pompe de caldura
Pentru panouri solare populatia primeste o finantare de 6.000 de lei (finantare de 100%), suficienta pentru achizitia unui sistem care sa asigure apa calda menajera in?tr-o casa standard.? Pentru cei care vor sa foloseasca pompele de caldura, finantarea prin AFM este de maximum 8.000 de lei, adica aproximativ 70-80% din costul unui astfel de sistem complex.
Guvernul a alocat pentru popu?latie aproape 50% din bugetul total al programului pe anul 2016 (138 milioane de lei), adica 60 milioane de lei. Aceasta suma va fi distribuita unitar in toate judetele tarii iar populatia va depune si va semna contractul de finantare la Agentia de Protectie a Mediului din judetele de resedinta.
Sectorul cladirilor este cel mai mare consumator de energie (40% consumul final de energie) si responsabil pentru o cantitate semnificativa de emisii de dioxid de carbon (36% din totalul emisiilor).
A doua componenta, „Casa Verde Plusa”, va finanta in premiera in Romania proiecte care prevad termosisteme din materiale ecologice, sisteme de acoperisuri verzi, sisteme de monitorizare si eficientizare a consumului de energie, apa, gaz si sisteme eficiente de iluminat pe baza de LED cu consum redus de ener?gie si durata de viata superioara.
Si aceasta componenta se adreseaza populatiei, programul venind in completarea celui Clasic. „Am plecat de la ideea ca o casa verde nu se limiteaza doar la sisteme de incalzire cu energie din surse regenerabile, ci are nevoie de mult mai mult. O casa verde implica strategii bioclimatice, design solar pasiv sau activ, eficienta energetica, consum de apa …

spot_imgspot_img