Castigul salarial mediu net a crescut in februarie. In ce sectoare s-au inregistrat cele mai mari majorari

In ianuarie, castigul salarial mediu net a crescut cu 8%, la 2.484 lei, fata de luna ianuarie a anului trecut.
In februarie, indicele castigului salarial real fata de aceeasi luna a anului precedent a fost de 106,2%.
Indicele castigului salarial real (castigul salarial in raport cu evolutia preturilor de consum – n.r.) a fost de 99,8% pentru luna februarie 2018 fata de luna precedenta, informeaza News.ro.?
Fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost de 180,6%, cu 0,3 puncte procentuale mai mic fata de cel inregistrat in luna ianuarie 2018.
In februarie, fata de ianuarie, cresterile castigului salarial mediu net din sectorul economic s-au datorat acordarii de prime ocazionale (premii anuale ori pentru performante deosebite, al 13-lea salariu), drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si alte fonduri (inclusiv tichete de masa sau tichete cadou), dar si realizarilor de productie ori incasarilor mai mari (functie de contracte).
Cele mai mari cresteri ale castigului salarial mediu net au fost de 12,8% in fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice, respectiv cu 10,1% in fabricarea produselor din tutun.
Cea mai mare scadere, in februarie fata de ianuarie, a fost de 7% in activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale).
“In sectorul bugetar s-au inregistrat usoare cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta in invatamant (+1,1%), respectiv in administratie publica (+0,6%). Castigul salarial mediu net a scazut in sanatate si asistenta sociala (-2,1%) comparativ cu luna precedenta”, se arata in …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *