de Andrei Mazurchievici Publicat la: 19.05.2014 15:11 Ultima actualizare: 19.05.2014 15:12
Directorul Sistemului National de licentiere din cadrul FRF, Viorel Duru, a declarat, luni, intr-o conferinta de presa, ca invita clubul Rapid sa atace la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne, decizia Comisiei de Apel, care a respins, sambata, dosarul de licentiere al gruparii giulestene.
„Comisia de Apel a respins apelurile cluburilor Gloria Bistrita si Rapid Bucuresti, mentionand prima decizie a instantei de fond a Sistemului National de licentiere. Deciziile sunt definitive si executorii pe plan national, procedura prevede posibilitatea recursului la TAS. Invit clubul Rapid sa faca apel la TAS. In opinia mea, Rapid are zero sanse la TAS. Noi de data asta ne vom apara la TAS, fiecare isi va prezenta punctul de vedere, nu ca anul trecut cand s-a dat neregulamentar licenta cluburilor Rapid si Universitatea Cluj, iar FRF a decis sa nu ne aparam”, a declarat Duru.
Viorel Duru a afirmat ca FC Rapid nu a primit licenta din cauza lipsei garantiilor financiare, dar si a datoriilor acumulate in ultimul an. „Rapid a intrat in insolventa pe 7 decembrie 2012. Anul trecut a incercat sa obtina licenta fara a avea un plan de organizare aprobat de judecatorul sindic, motivand in toate felurile ca indeplineste criteriile de licentiere. In 2013, dupa 1 ianuarie, s-a sistat finantarea clubului si s-au acumulat datorii, destul de importante. In aceasta perioada, din 7 decembrie 2012 si pana la 31 decembrie 2013, au mai aparut datorii. Din pacate asta e situatia, cluburile sunt gauri negre si apar tot timpul datorii. Au aparut datorii catre fostii jucatori, pe care clubul nu le-a recunoscut. FIFA spune in regulament, ca daca clubul doreste, se poate adresa cu apel la TAS. Aceste decizii, una din decembrie 2012, dar dupa deschiderea procedurii, si una din octombrie 2013, nu au fost contestate de Rapid la TAS, deci ele au devenit definitive prin neapelare”, a completat Duru.
Viorel Duru a mentionat ca FC Rapid nu a inregistrat in contabilitate toate datoriile si ca a contestat anumite creante doar pentru a obtine licenta. „Clubul nu le-a inregistrat in informatiile financiare pe care le-a prezentat licentiatorului. Au fost apoi identificate prin masurile pe care le ia expertul financiar al FRF de a verifica incrucisat anumite obligatii cu anumite creante, drept pentru care Comisia de Fond a retinut ca sunt datorii financiare restante inregistrate la 31 martie 2014. Cluburile contesta, dar nu datorii, ci calificarea acestor datorii. Clubul spune ca sunt datorii istorice si ar trebui introduse in planul de reorganizare, iar licentiatorul le considera datorii curente si oricum au fost inregistrate ca datorii restante. Chiar si daca ar fi fost datorii istorice clubul ar fi trebuie sa faca diligentele necesare sa obtina de la judecatorul sindic calificarea acestor datorii. Aceasta solicitare clubul a facut-o in 21 martie 2014. Se poate vedea cu ochiul liber ca nu a facut diligentele necesare in timp util si numai cu scopul de a eluda termenul din regulament, respectiv 31 martie 2014”, a explicat Duru.
Oficialul FRF a precizat ca, in actele din dosar, Rapid a prezentat promisiuni de finantare si nu contracte care sa demonstreze existenta unor surse ferme de bani. „Atat in 2013, cat si in previziunile pentru 2014, clubul se bazeaza pe niste promisiuni de finantare, din partea finantatorului principal, mai arata ca au de recuperat niste creante, dar uita sa arate care sunt obligatiile. Nu-si inscrie nici obligatiile de la FIFA, nici pe cele catre stat, pe care le-au inregistrat in 2013, iar sursele de finantare se bazeaza pe promisiunea finantatorului care spune ca are disponibilitatea. Deci este o scrisoare de intentie, nu un contract de imprumut. Dupa experienta din 2012, cand s-a acordat licenta clubului Rapid pe o scrisoare de intentie a domnului Copos, care a sistat finantarea in 2012, am luat decizia sa nu mai admitem ca proba aceste scrisori de imprumut”, a mai spus Duru.
Viorel Duru le-a recomandat celor de la Rapid sa gaseasca un investitor cat mai repede, pentru ca urmeaza sa mai piarda multe litigii. „Cei de la Rapid sa caute neaparat un investitor, pentru ca mai au litigii si sunt sigur ca le vor pierde pe toate, chiar si pe cel cu Paul Codrea, unde situatia este un pic mai complicata. Nu se stie exact ce datorii are Rapidul”, a mentionat Duru.
Referitor la acuzele oficialilor de la Rapid, potrivit carora ar fi lucrat la CS …