Cat ii costa pe romani fiecare zi in plus cu un premier “suspect” la Palatul Victoria

Costuri in crestere cu Ponta premier

Seful Executivului si-a pastrat imunitatea parlamentara in fata urmaririi penale, insa lipsa de credibilitate a unui premier cu grave probleme in justitie nu poate fi remediata usor si atrage costuri financiare pentru intreaga tara.

Moneda nationala a inceput sa se devalorizeze in raport cu Euro si celelalte valute imediat dupa izbucnirea scandalului care il are centru pe premier, iar costurile la care se imprumuta Romania sunt in crestere.
Miercuri, evolutia negativa a leului in raport cu moneda europeana a urmat trendul declansat vineri, in momentul zero al crizei politice. Astfel,?Euro a deschis ziua la 4,47 lei, pe piata interbancara, fata 4,46 lei, cursul anuntat ieri de BNR, cand moneda europeana a atins maximul ultimelor patru luni si jumatate.?
Un raport al ING mizeaza pe un leu tot mai mic si invoca printre cauzele devalorizarii monedei nationale si “incertitudinile politice interne”.
Presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru, spune ca piata financiara din Romania este relativ sub presiune si ca “vedem o depreciere a cursului si o crestere a randamentului la titlurile de stat”.
“Starea de incertitudine, cu siguranta, nu face bine. Depinde de cat va dura situatia. Toata lumea asteapta. Depinde de ce se va intampla, daca se schimba sau nu Guvernul”, a declarat Ionut Dumitru, potrivit cotidianului Romania Libera.
La 17 minute de la anuntul de vineri al premierului Ponta ca nu demisioneaza, leul pierdea 0,8% fata de euro, scria Bloomberg in prima zi a crizei.
“E cea mai mare cadere din ultima luna”, conform datelor compilate de Bloomberg, care mai nota vineri ca randamentul la obligatunile romanesti au atins un nivel record.
Intre timp, moneda Euro a urcat in continuare pana la 4,4677 lei la cursul BNR de marti, 9 iunie, evolutia leului fiind in discordanta cu cea a regiunii, semn clar ca leul a fost afectat de situatia de pe scena politica.
Randamentul obligatiunilor de stat cu scadenta in cinci ani a crescut de la 1,749% la 1,761%, pe drum catre cel mai mare nivel din luna ianuarie.
“Piata financiara din Romania este relativ sub presiune si vedem o depreciere a cursului si o crestere a randamentului la titlurile de stat. Pe langa factorul intern, exista si factori externi. Situatia din Grecia este incerta, Fed a anuntat cresterea dobanzilor in SUA, iar in Turcia atmosfera este tensionata dupa alegeri. Efectele de pe piata noastra sunt in prezent limitate, dar depinde de cat va dura situatia. Toata lumea asteapta. Nu se vand sume mari in lei sau euro si nici nu se cumpara. Depinde de ce se va intampla, daca se schimba sau nu Guvernul. Starea de incertitudine, cu siguranta, nu face bine”, a precizat Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal.
Bancherii de la ING se asteapta la o deteriorare progresiva a leului in perioada care urmeaza:
“Credem ca evolutia leului este ghidata mai ales de factori interni si ne asteptam, astfel, ca presiunile de depreciere sa persiste. Desi este improbabil ca Parlamentul sa aprobe astazi (marti – n.red) retragerea imunitatii premierului Ponta, pentru a incepe urmarirea penala, am putea vedea ceva presiuni din partea institutiilor UE, in conditiile in care presa relateaza ca Parlamentul European pregateste o dezbatere pe aceasta tema”, se spune in raportul de marti al bancii.
Stire in curs de …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *