Cat mai ramane Nastase membru PSD. “Nu putem sa-l uitam. Si Mihai Viteazul a fost tradat de anturaj, dar a ramas in istorie”. VIDEO

de Cristian ANDREI Postat la: 28.06.2012 09:37 Ultima actualizare: 28.06.2012 11:05

Mai este sau nu Adrian Nastase membru PSD? Aceasta este decizia pe care trebuie sa o ia in urmatoarele zile liderii PSD. Pana in acest moment ei se feresc sa raspunda transant la aceasta intrebare. Victor Ponta a evitat in ultimele zile sa spuna care este statutul lui Adrian Nastase in partid, subliniind ca o decizie va fi luata dupa sedinta Biroului Permanent National. “Cand ne vom intalni la partid, va vom anunta ce am facut in cazul Adrian Nastase”, a declarat, pentru gandul, Victor Ponta. Parlamentarii PSD, dar si lideri marcanti fac scut in jurul lui Nastase. “Trebuie sa lovim intr-un om cazut, ce bucurie este asta? Decizia sa o ia Dragnea si Ponta”, a spus unul dintre vicepresedintii PSD. “Nu cred ca se va lua decizia excluderii. Oricum va fi la penitenciar, nu cred ca ii vom mai da noi o lovitura. Nu vad care ar fi rostul”, a adaugat un alt vicepresedinte social-democrat.
Potrivit Statutului partidului, adoptat in 2010, la articolul 23 litera b se prevede ca nu pot fi membri ai PSD “persoanele carora le este interzisa, prin hotarare judecatoreasca definitiva, exercitarea drepturilor politice sau cetatenesti sau, prin Constitutie sau lege”. Daca Statutul s-ar aplica, Adrian Nastase, condamnat in dosarul “Trofeul Calitatii” la doi ani de inchisoare cu executare nu ar mai putea fi membru PSD.
Prima reactie a partidului a fost ca PSD nu se disociaza de Adrian Nastase, crede in nevinovatia acestuia si il considera un simbol al partidului. Acesta este mesajul central transmis de liderii social-democrati dupa ce fostul premier a fost condamnat in “Trofeul Calitatii”. Desi initial s-au ferit sa comenteze decizia judecatorilor, social-democratii au inceput sa spuna deschis ca nu sunt de acord cu hotararea luata in dosarul Nastase. Scutul facut de PSD in jurul lui Adrian Nastase a devenit mai puternic dupa ce fostul premier a incercat sa se sinucida.
Tonul a fost dat de secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, care a citit mesajul central al partidului. Din functia de premier, Victor Ponta a facut un pas in lateral, spunand ca nu poate comenta deciziile instantelor. A precizat ca sunt alti lideri ai PSD care pot lua atitudine, daca el nu o poate face din functia pe care o are.

Radu Mazare: “Mi-e mila de el, mi se rupe sufletul! Sunteti zdraveni la cap, pentru ce a fost condamnat?”
Presedintele PSD Constanta, Radu Mazare, a declarat, pentru gandul, ca ii “este mila de fostul premier” si ca stie prin ce trece acesta deoarece si el este hartuit de justitie.
“Mie mi se rupe sufletul de el pentru ca eu stiu prin ce trece. Mi se pare ca este victima unui sistem, cum era sistemul comunist, il condamnam ca sa dam un exemplu. Daca nu sunt probe directe, nu este prejudiciu, este o bataie de joc sa tarai prin instanta un prim-ministru pentru doua geamuri si trei afise si sa-l mai condamni si la puscarie. Sa bagi un prim-ministru la puscarie pentru doua termopane sau trei afise cand nu exista prejudiciu nu este normal”, a fost pozitia lui Mazare.
Pentru el Adrian Nastase ramane un simbol al PSD, care a avut insa de suferit din cauza presedintelui Traian Basescu. “Parca il acuza Basescu ca fuge cu doua miliarde in valize si vad ca l-au condamnat pentru trei afise. Sunt zdraveni la cap? Nu-l acuza Chioru ca a furat doua miliarde si vad ca l-au condamnat pentru trei afise fara prejudiciu si fara probe. Si comunistii au bagat la puscarie fosti prim-ministri. Sistemul lui Basescu si cu Morar tinut acolo sapte ani respecta drepturi?”, a fost pledoaria lui Mazare pentru Adrian Nastase.
El a subliniat ca pana acum s-a ferit sa comenteze deciziile instantelor, dar a ajuns la o concluzie dupa douazeci de ani: “sunt anumite fire transpartinice, sunt ordine care se dau si se dau in toate domeniile de servicii, prin servicii”.

Toni Grebla, senator PSD: “Si Mihai Viteazul a fost tradat de anturaj”
Membru al Comisiei Juridice din Senat, Toni Grebla spune ca, daca ar fi presedinte, l-ar gratia pe Adrian Nastase. Mai mult, luat de valul argumentatiei, Grebla i-a reprosat, in context, si Regelui Mihai I faptul ca nu i-a comutat pedeapsa maresalului Antonescu in inchisoare pe viata.
Senatorul PSD a declarat ca nu se pune problema excluderii fostului premier din partid, dar din cauza deciziei judecatorilor va avea interdictie de a mai detine functii si demnitati.
“Este evident ca nu va ramane presedinte al Consiliului National al PSD”, a precizat Grebla.
Adrian Nastase ramane insa un simbol, care insa a fost tradat de cei din jur.
“Mihai Viteazul a fost tradat si oferit armatei austro-ungare de propria paza. De atunci am inceput sa ne omoram conducatorii. Mihai Viteazul a ramas in istorie cu toata tradarea la care a fost supus de anturajul sau. Si Adrian Nastase are merite in istorie incontestabile intr-o evolutie democratica a societatii. Exista niste relatii omenesti, prietenii adevarati sunt cei care sunt alaturi de tine cand esti la necaz. La bucurie, alaturi de domnul Nastase erau zeci de mii de oameni din care mare parte lepre. Nu putem sa-l uitam, nu putem uita istoria partidului si a tarii. A jucat un rol important pentru tara, am intrat in NATO in timpul guvernarii lui, s-au facut pregatirile pentru integrarea in UE”, a spus, pentru gandul, Toni Grebla.
El a spus ca se putea alege o alta solutie pentru Adrian Nastase, dar poporul roman este adeptul solutiilor radicale.
“Helmut Kohl a avut si el dificultati la finalul mandatului si s-au gasit alte solutii pentru a aplana acel conflict. Noi suntem adeptii solutiilor radicale. Strauss Kahn a fost acuzat si incarcerat o perioada de timp in SUA, la fel s-a gasit o solutie care are si o parte umana. Numai noi avem tendinta de a omori sau a umili conducatorii indiferent cat au fost de buni”, a adaugat Grebla.
Senatorul PSD sustine ca nu trebuie ca prin pedeapsa aplicata sa-i fie cauzate lui Adrian Nastase suferinte psihice inutile.
“Nu am rabdare zece zile pana starea de sanatate ii permite sa mearga intr-un loc de detentie fara sa-i puna in pericol sanatatea. Daca se intampla, Doamne fereste, ceva cine raspunde si juridic si moral?”, a mentionat Grebla.
Catalin Voicu: “Momentul este extrem de greu si nu il puteti intelege niciodata”
Condamnat la inchisoare cu executare intr-un alt dosar, senatorul PSD Catalin Voicu spune ca nu se poate disocia de fostul premier Adrian Nastase.
“Cred in nevinovata domnului Nastase si gestul domnului Nastase pentru mine este un gest de mare onoare. Cred ca de fapt este atitudinea unui om revoltat pentru marea nedreptate care i se face”, a declarat pentru gandul Catalin Voicu.
El a precizat ca nu poate fi acuzat un om, care a condus Romania, pentru niste pliante sau materiale de campanie.
“Am tot dreptul sa cred cum a fost pornit, desfasurat acest proces, am tot dreptul sa cred in interiorul sufletului meu si nu numai ca procesul este unul pur politic, neavand nicio substanta”, a adaugat Voicu.
Senatorul i-a criticat pe …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *