Cazurile Coldea si Mazare-Strutinsky, discutate luni de Comisia SRI

Vicepresedintele Comisiei parlamentare de control a activitatii SRI, deputatul ALDE Marian Cucsa, a declarat recent ca va supune atentiei colegilor sai doua subiecte in prima sedinta,care va avea loc luni, potrivit Mediafax.
Primul aspect semnalat de vicepresedintele comisiei se refera la Florian Coldea, care a devenit conferentiar universitar la Academia Nationala de Informatii.
“In prima sedinta a Comisiei SRI vom cere Serviciului detaliile acestui subiect, sa vedem cum a fost posibil ca domnul Coldea sa revina ca si conferentiar universitar, la Universitatea . Nu mi se pare normal sa revina, sa predea la Universitate, din moment ce a fost trecut in rezerva”, a mentionat Cucsa, care a aratat ca detaliile pe care Comisia le va solicita Serviciului vor privi si posibilitatea ca Florian Coldea sa fie reangajat in Serviciu si sa cumuleze, astfel, pensia cu salariul.
Sorin Strutinsky acuza abuzuri la care a fost supus in arest:Aveam telefonul ascultat. In 3 saptamani am avut de citit 70.000 de pagini
Pe 17 ianuarie 2017, Serviciul Roman de Informatii anunta ca Florian Coldea a cerut trecerea in rezerva. Decizia a fost luata chiar daca verificarile demarate in urma dezvaluirilor lui Sebastian Ghita au aratat ca Florian Coldea nu a incalcat legea, Serviciul Roman de Informatii propunand la acea vreme repunerea in functie.
Verificarile in cadrul SRI au fost demarate dupa ce Sebastian Ghita a publicat fotografii si inregistrari video in care ar aparea cei doi si familiile acestora, precizand ca au avut o relatie de prietenie.
Cel de-al doilea subiect se refera la problema transmiterii de catre DNA la SRI a unor documente privind interceptarile din dosare analizei membrilor comisiei, urmand a se decide daca se va chema la audieri conducerea SRI sau daca se va opta pentru o solicitare in scris.
“La inceputul sesiunii parlamentare, in prima sedinta a Comisiei SRI, voi discuta cu colegii din comisie si vom analiza exact situatia si in functie de necesitate, ori vom chema la audieri conducerea Serviciului Roman de informatii, ori vom trimite o solicitare scrisa pe acest subiect”, a precizat Cucsa pentru Mediafax.
Acesta anuntase anterior, intr-un comunicat de presa, ca va cere oficial informari de la Serviciul Roman de Informatii, cu privire la aspectele semnalate opiniei publice de catre reprezentantii mass-media.
“Desi legea interzice ca SRI sa faca acte de urmarire penala, totusi actele de urmarie penala ale DNA erau trimise SRI, evident, in cazul unor dosare importante care vizau anumiti oameni politici. Consider ca este un caz de o gravitate extrema care, daca se dovedeste a fi real, reprezinta un important semnal de alarma pentru justitia din Romania. In aceste conditii, se confirma faptul ca justitia reprezenta un camp tactic pentru serviciile de informatii, iar dosarele instrumentate de catre DNA aveau un suport consistent din partea acestor structuri”, se arata in comunicatul semnat de vicepresedintele Comisiei de control al SRI.
Potrivit unor note ale Cabinetului procurorului-sef Directie, transmise in decembrie 2014, ianuarie si respectiv februarie 2015 catre Serviciul tehnic al DNA, sunt desemnati beneficiari secundari ai informatiilor obtinute de acest serviciu reprezentanti ai Serviciului Roman de Informatii.
Mai exact, beneficiarii secundari ai informatiilor erau doua unitati SRI din Bucuresti si Constanta.
Notele sunt cuprinse in dosarul in care fostul primar de la Constanta, Radu Mazare si omul de afaceri Sorin Strutinsky, au fost arestati si ulterior trimisi in judecata. Mazare era acuzat ca ar fi primit opt milioane de euro si peste opt milioane de lei de la reprezentantii unor firme pentru facilitarea emiterii unor documente si pentru inlesnirea castigarii unei licitatii sau incheierea unor contracte, iar Strutinsky pentru trei infractiuni de complicitate la luare de mita.
Toate notele sunt semnate de …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *