CCR ar urma sa se pronunte, marti, in cazul romanului care cere recunoasterea casatoriei cu un american

Curtea Constitutionalã a Romaniei (CCR) urmeazã sã se pronunte marti in cazul sesizãrii fatã de dispozitiile din Codul civil referitoare la nerecunoasterea cãsãtoriilor dintre persoane de acelasi sex.
Pe 27 octombrie, Curtea a amanat pentru 29 noiembrie pronuntarea in acest caz, datã la care va decide dacã va trimite Curtii de Justitie a Uniunii Europene de la Luxemburg o serie de intrebãri.
“A trebuit sã amanãm pentru cã (…) pãrtile au depus o cerere prin care se solicitã Curtii de Justitie Europene cateva intrebãri preliminare cu privire la pozitia lor fatã de aceste aspecte. De asemenea, si acum unele pãrti au depus memorii suplimentare, ba chiar au cerut sã analizãm mai cu atentie situatia”, a anuntat atunci presedintele CCR, Valer Dorneanu.
In iulie, Asociatia ACCEPT si Coalitia anti-discriminare au prezentat cazul sotilor Relu Adrian Coman si Robert Clabourn Hamilton, cetãtean american, care au dat in judecatã statul roman in urma refuzului de recunoastere a cãsãtoriei lor care a fost oficiatã in 2010 la Bruxelles.
Iustina Ionescu, avocatul cuplului care doreste recunoasterea in Romania a cãsãtoriei intre persoanele de acelasi sex, a anuntat in octombrie cã a solicitat CCR sã adreseze douã intrebãri Curtii de Justitie a Uniunii Europene de la Luxemburg pentru clarificarea termenului de “soti”.
“Prima (intrebare – n.r.) se referã la felul in care este inteles termenul “soti” in Directiva 38/2004. (…) Dacã directiva europeanã intelege “soti” indiferent de orientarea sexualã. Adicã si sotii de acelasi sex, cãsãtoriti intr-un stat membru al UE, in conditiile in care statul gazdã, Romania, nu are legislatie care sã permitã cãsãtoria intre persoane de acelasi sex”, a explicat Ionescu.
Ea a precizat cã a doua intrebare se referã la felul in care legislatia europeanã intelege sã trateze in mod egal cetãtenii europeni, indiferent dacã este vorba despre un cetãtean din Belgia sau un cetãtean din Romania si familia sa.
Iustina Ionescu a sustinut cã, potrivit rãspunsului primit din partea Inspectoratului General pentru Imigrãri, cei doi clienti ai sãi sunt considerati soti si au drepturi conform directivei europene pentru primele trei luni cat stau in Romania, iar dupã aceea nu mai sunt subiecte de drept ale acestui act normativ.
Relu Adrian Coman, Robert Clabourn Hamilton si Asociatia ACCEPT au ridicat o exceptie de neconstitutionalitate privind dispozitiile din Codul civil care nu recunosc cãsãtoriilor dintre persoane de acelasi sex.
Exceptia de neconstitutionalitate ridicatã se referã la dispozitiile art. 277 alin. (2) si (4) din Codul civil.
Art. 277 din Codul civil – Interzicerea sau echivalarea unor forme de convietuire cu cãsãtoria – prevede la alin.(2): “Cãsãtoriile dintre persoane de acelasi sex incheiate sau contractate in strãinãtate fie de cetãteni romani, fie de cetãteni strãini nu sunt recunoscute in Romania; iar …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *