Ce implica lipsa unui acord cu FMI

O viitoare intelegere cu institutia finaciara internationala este pusa sub semnul intrebarii. Mediul de afaceri arata ca, in lipsa acordului, ne-am putea imprumuta mai scump pe plan extern. Exista insa si varianta ca statul sa se imprumute pe plan intern.
Comisia Europeana (CE) si Fondul Monetar International (FMI) s-au aratat ingrijorate ca prevederile noului Cod Fiscal ar putea diminua incasarile la buget si astfel deficitul bugetar ar atinge 3%. Acest lucru a facut ca finalizarea actualului acord cu FMI si a memorandumului cu CE sa nu fie certa. Recent, François Head, ofiter de presa in cadrul ECOFIN a declarat in exclusivitate pentru Romania libera ca: a”Programul va continua pana in luna septembrie, dar nu va mai exista un program succesor”. Acesta a detaliat: a”Un program succesor este, de regula, considerat a fi o extindere a unui program curent de asistenta sau un nou program, de acelasi tip sau de alta natura (exemplu, o linie de credit preventiva. (a??) Programul cu Romania va continua pana in septembrie 2015 si nu va mai fi?extins sau urmat de un altul,? in orice fela”.
Ce implicatii ar avea absenta unei intelegeri cu Fondul? a”In lipsa unui acord cu FMI trebuie sa ne descurcam singuri si sa realizam reformele si consolidarea fiscala. In plus, ni se va reduce cofinatarea fiindca, in baza acestui acord, rata de cofinantare a proiectelor europene a fost redusa de la 15% la 5%. Adica, va trebui sa acoperim diferenta de bani”, spune Gheorghe Ialomiteanu, deputat PNL, membru al Comisiei de buget-finante si fost ministru de Finante. Acesta arata ca, pe de alta parte, iesirea FMI ar transmite un mesaj pietelor financiare. a”Este posibil ca unii investitori straini sa iasa din Romania, iar altii care ar fi vrut sa vina, sa se orienteze catre alta tara. De asemenea, va creste costul de finantare. Iar faptul ca suntem in apropierea Greciei poate complica situatia”, sustine Ialomiteanu. Fostul ministru de Finante este de parere ca am mai avea nevoie de un acord cu FMI, insa unul asemanator cu cel pe care il are Polonia – fara scrisori de intentie si fara evaluari periodice facute in tara. Acesta atrage insa atentia ca fara un acord cu FMI nu inseamna ca nu vom trebuie sa respectam legislatia comunitara si ca putem depasi deficitul. a”Daca Executivul reuseste sa demonstreze ca masurile privind noul Cod Fiscal sunt sustenabile si nu va fi depasita tinta de deficit acordul cu FMI va fi finalizat”, conchide Ialomiteanu.
Oamenii de afaceri sustin noul Cod Fiscal
Ciprian Dascalu, economistul sef al Ing Bank Romania, spune ca FMI ofera consultanta valoroasa in implementarea politicilor fiscale si previne derapajele economice ce pot aparea intr-un an electoral, asa cum va fi 2016 pentru Romania. a”Economia noastra creste, cea europeana se asteapta sa isi revina, iar cea americana are o crestere semnificativa. Sunt ceva riscuri legate de situatia din Grecia si de incetinirea economiei chinezesti. Insa conditiile finaciar-globale sunt relaxate. Dar, daca se intampla ceva, fara un acord, cresc costurile de finantare. Acordul este ca un certificat de garantie”, arata …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *