Ce legi ar incalca Ponta daca se dovedeste plagiatul. …

Modul de organizare si de desfasurare a studiilor universitare de doctorat sunt reglementate prin lege dar si prin coduri de etica elaborate de fiecare institutie de invatamant in parte.Premierul Victor Ponta a incercat sa minimizeze importanta unei diplome de doctor aratandu-se dispus sa renunte la ea daca se va dovedi ca ar fi plagiat: “titlul de doctor nu imi aduce nici un beneficiu”.
Premierul uita ca dobandirea acestui titlu academic se face respectand cateva acte normative si regulamentele de organizare si desfasurare a doctoratului elaborate de universitati.
Prieteniile sunt daunatoare doctoratului
Este vorba, in primul rand, de legea 288/2004 privind organizarea studiilor universitare si HG 567/ 2005 privind organizare si desfasurarea studiilor universitare si de doctorat. Acestea stipuleaza clar ca teza de doctorat “trebuie sa demonstreze cunoasterea stiintifica avansata a temei abordate, sa contina elemente de originalitate in dezvoltarea sau solutionarea temei, modalitati de validare stiintifica a acestora”. Aceste rigori sunt corecte si sunt similare cu exigentele unei lucrari de doctorat elaborata in Occident.
Ne-o confirma Liviu Giosan de la Institul de oceanografie “Woods Hole”: “O lucrare de doctorat trebuie sa sa aduca contributii originale intr-un anumit domeniu si sa poata fi publicata intr-un context international. Ea trebuie sa fie validata de catre referenti de specialitate neutri”. Probleme pot aparea atunci cand trebuie respectat un alt articol din legea autohtona: “teza de doctorat finalizata este supusa unei analize preliminare in cadrul catedrei de specialitate sau al colectivului de cercetare, inainte de a fi propusa evaluarii de catre membrii comisiei de doctorat.” Aici pot interveni prietenii, relatii sau influente. In cazul premierului, Adrian Nastase a fost cel care i-a coordonat lucrarea, iar profesorii din care Ponta s-a inspirat mai mult decat trebuia i-au redactat.
Reguli care nu pot fi evitate
Toma Dragomir, profesor la Institutul Politehnic Timisoara si conducator de doctorat, a publicat in 2010 lucrarea “Teza de doctorat si elaborarea ei”. La baza acestei analize stau legile mai sus mentionate dar si regulamentul intern de desfasurare a lucrarilor de doctorat de la Universitatea Timisoara.
Dragomir arata ca o teza de doctorat este o lucrare complexa si stricta. Ea nu poate fi doar “o colectie de articole publicate si nici un compendiu”, ci “un document in care fiecare afirmatie este fie sustinuta de referirile (citarile) din literatura de specialitate, fie argumentata de probe practice – originale”. Tot profesorul mai explica faptul ca “fiecare scoala doctorala elaboreaza un ghid orientativ de redactare a tezei de doctorat pe domenii de specializare universitara, precizand elemente precum: structura formala a tezei, numarul minim de pagini, trimiterile la referinte bibliografice, cerinte formale de tehnoredactare”.
Cel mai adesea, regulamentele de desfasurare a tezei de doctorat sunt inspirate din regulamentele unor universitati celebre precum Harvard. Lucru care reiese si din precizarile profesorului Dragomir: “indicarea bibliografiei se face respectand standardele internationale specifice scrierii cartilor din domeniului”. Un aspect pe care premierul l-a ignorat.
Inca un posibil plagiat
Robert Turcescu a dezvaluit o a …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *