Ce mancau romanii de Craciun in 1937. Mesele imbelsugate erau mai sofisticate ca acum

Conform unui jurnal de bal din 1937, descoperit de lingvistul Ion Coja, mesenii soseau la casa gazdei in jurul pranzului, unde erau intampinati cu cele mai frumoase tacamuri si farfurii. Este vorba de o masa uriasa la care incapeau 24 de persoane plina cu bucate care ii astepta, pe 25 decembrie 1937, pe invitatii domnului Pascale si a doamnei Uta, sotia sa. El negustor si meserias cinstit si stimat din Obor, ea bacanita cu marfa buna. Printre invitati erau “boieri, ambasadori si consuli”, care erau asteptati cu masa plina la ora 13.00, in ziua de Craciun, noteaza Ion Coja.
Citeste si?TRADITII IN A DOUA ZI DE CRĂCIUN. Ce NU TREBUIE sa faci in aceasta zi mare ca sa iti mearga bine tot anul viitor
Oamenii nu se asezau direct la masa, ci socializau o mare parte din timp. Domnilor li se puneau la dispozitie “alune sarate si tuica de Valeni”, in timp ce doamnele erau preocupate de retusarea machiajului, iar copiii de cadourile de Craciun.
In tot acest timp, masa se umplea de bunatati: oua umplute cu o pasta din ficat de pasare, rosii umplute cu branza, cascaval (cel mai bun era de la oierii sibieni), kaizer, masline naturale marinate, salam de Sibiu, muraturi si piftie de porc si curcan.
Invitatii se serveau cu cate putin din fiecare, fiind indemnati de gazde sa nu manance prea mult pentru a pastra loc urmatoarelor bunatati. Urma salata de boeuf “facuta din maioneza pregatita in casa cu oua de la Sarulesti si cu un ulei special adus din Albania”. “Cu o cruce mare, rosie, din muraturi rosii, gogosari, peste maioneza stralucitoare”, scrie Ion Coja.
Mesenii faceau o pauza de la mancare si se ridicau de la masa pentru a relua discutiile despre societate si politica, timp in care doamnele ajutau la stransul farfuriilor si la inlocuirea platourilor cu alte bunatati pe baza de peste.
Icre de Manciuria si Beluga (negre) si icre de stiuca. Cu lamai frumos taiate, in spirale si la icrele negre se mai adauga unt de Sinaia si galbenus tare de ou.
Paine prajita, de la cuptorul de pe Zece Mese, completeaza lingvistul pe site-ul sau. La toate acestea se adauga si un platou mare, pe care se afla un salau cu maioneza, sos alb de lamaie si somn la gratar.
Apoi, dupa o alta pauza, se serveau ciorba de perisoare sau supa de pui si sarmalutele cu mamaliga. “Apoi fara intrerupere, apareau fripturile de porc, curcan si vanat, cartofii prajiti pai-frantuzeste, muraturile de multe feluri, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *