In ultima perioada se anunta lunar lansarea unui nou proiect imobiliar de lux, atat la nivelul Capitalei, cat si in tara, dar putine sunt casele luxoase in adevaratul sens al cuvantului. Termenul de „lux” este tot mai uzat, insa putini stiu si inteleg care sunt caracteristicele ce urmeaza a fi indeplinite pentru ca o proprietate sa fie inclusa in aceasta categorie. „Finisajele de calitate si zona pretentioasa nu trebuie sa fie singurele conditii pentru ca o locuinta sa fie luxoasa. Principala caracteristica a unei locatii de top presupune prezenta in vecinatate a unor spatii verzi, lacuri, galerii si centre comerciale, precum si zone de agrement unde accesul e facil. In acelasi timp, locuintele incluse in clasa lux au expunere si vedere minunata, dining, bucatarii inchise sau deschise, dormitoare cu baie proprie si birou. Un element important de care tin cont potentialii clienti este si livingul cu iesire la terasa. Totodata, multe dintre locuintele de lux sunt gandite ca o constructie inteligenta, cladirea oferind proprietarilor posibilitatea de a controla de la distanta, prin automatizari, accesul si climatizarea cu camere de luat vederi. Beneficiile implementarii unui astfel de sistem sunt simplificarea procesului de management al constructiei, siguranta, confortul si reducerea costurilor aferente operarii unei cladiri”, considera Monica Marin, Partner Manager EuroMetropola.
„In Capitala sunt promovate locuinte de lux cu preturi cuprinse intre 1500 ? 5000 euro/mp construit, avand ca principala descriere finisajele de inalta calitate precum fatadele cu umbre jucate in sticla si granit albastru, dar tot zona este cea care dicteaza pretul. De exemplu, o cladire cu aceeasi structura si aceleasi finisaje, ridicata in Primaverii va fi mult mai scumpa decat una din zona semicentrala, deoarece se cunoaste renumele pe care o zona precum Primaverii il are in sectorul imobiliar”, completeaza reprezentanta EuroMetropola, una din companiile care promoveaza ansambluri care se vand cu titluri de lux.
Segmentul apartamentelor sau vilelor de lux este unul exclusivist si doar un numar limitat de persoane dispune de resurse financiare necesare pentru a face o astfel de investitie. Monica Marin spune ca „locuinte de lux, ce deseori depasesc 400.000 ? 500.000 de euro sunt solicitate de persoanele care isi permit aceste extravagante”. Este adevarat ca in ultimii patru ani puterea de cumparare a romanilor a mai crescut, dar chiar si asa, nu oricine poate avea acces la o astfel de proprietate. Acestea se adreseaza clasei de top, din care fac parte cei care ocupa functii de conducere sau au propria afecere, cu venituri de peste 30.000 de euro/an. Monica Marin mai spune ca „in clasamentul locatiilor de lux se afla atat zonele ultracentrale, precum Dorobanti ? Kiseleff ? Primaverii ? Floreasca, cat si zonele de nord care se bucura de acces facil catre aeroport si zona montanta”.