Ce se intampla cu romanii care trimit mai mult de 1000 de euro din strainatate

Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a afirmat, joi, referitor la proiectul de lege depus la Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor (ONPCSB) si care prevede ca orice suma de bani mai mare de 1.000 de lei trimisa in Romania va trebui justificata prin documente, ca initiativa ii aduce aminte de “spiritul militienesc” ce domnea in Romania, iar ALDE este impotriva acestui proiect.
a”Nu vad justificarea. Sunt romani care fac eforturi foarte mari. Milioane de romani care au plecat in strainatate sa lucreze, care isi castiga viata si isi obtin veniturile, care au dreptul sa si le gestioneze cum doresc, sa le trimita in tara la familii, sa le depuna la banci, sa ii investeasca. Nu stiu de unde aceasta atitudine care mie mi se pare vecina cu spiritul militienesc care domnea odata in Romania, nu stiu daca nu este tot un fel de reverberatie a modului de gandire pe care unii din cei care functioneaza astazi in sistem il au si iata ca regasim antenele trimise si in tot felul de zone la care nu ne asteptam. Pe scurt, suntem impotriva, ca sa fie clar”, a spus Tariceanu.
Presedintele Comisiei economice din Senat, liberalul Florin Citu, a afirmat saptamana trecuta ca la Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor (ONPCSB) exista un proiect de lege care prevede ca orice suma de bani mai mare de 1.000 de lei trimisa in Romania va trebui justificata prin documente.
Proiectul de lege de pe site-ul ONPCSB prevede, la art. 7 (5), ca: “Pentru activitatea de remitere de bani, entitatile raportoare transmit Oficiului rapoarte privind transferurile de fonduri a caror limita minima reprezinta echivalentul in lei a 1.000 euro”.
Totodata, art. 7 alin (7) spune ca persoanele fizice au la dispozitie maximum trei zile lucratoare de la momentul in care au efectuat tranzactia sa raporteze informatii la Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor.
Astfel, proiectul spune ca entitatile raportoare au obligatia de a raporta catre Oficiu tranzactiile cu sume in numerar, in lei sau in valuta, a caror limita minima reprezinta echivalentul in lei a 10.000 euro. De asemenea, institutiile de credit si institutiile financiare definite conform prezentei legi vor transmite rapoarte on-line privind transferurile externe in si din conturi, in lei sau in valuta, a caror limita minima reprezinta echivalentul in lei a 10.000 euro, iar pentru activitatea de remitere de bani, entitatile raportoare transmit Oficiului rapoarte privind transferurile de fonduri a caror limita minima reprezinta echivalentul in lei a 1.000 euro.
Proiectul de lege prevede si raspunderea civila, disciplinara, contraventionala, administrativa sau penala, in caz de nerespectare a prevederilor, iar pentru persoanele fizice se sanctioneza cu avertisment sau cu amenda cuprinsa intre 25.000 si 150.000 …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *