CE solicita Romaniei sa recupereze 27 mil. euro, ajutor ilegal la privatizarea Automobile Craiova

CE solicita Romaniei sa recupereze 27 mil. euro, ajutor ilegal la privatizarea Automobile Craiova

Comisia Europeana (CE) a solicitat Guvernului sa recupereze 27 de milioane de euro de la Automobile Craiova, suma care reprezinta, potrivit oficlialilor europeni, ajutor de stat ilegal la privatizarea constructorului auto cu grupul american Ford.

Comisia a finalizat investigatia initiata in octombrie 2007 privind privatizarea Automobile Craiova si a constatat ca Romania a impus o serie de conditii pentru asigurarea unui anumit nivel de productie si ocupare a fortei de munca, acceptand in schimb un pret de vanzare mai redus, se arata intr-un comunicat al institutiei.

“Realizarea unui nivel mai ridicat de productie si de ocupare a fortei de munca pentru Automobile Craiova prin vanzarea conditionata si, dimpotriva, obtinerea unor venituri mai mici de catre statul roman reprezinta ajutor de stat. Pentru a evita ca intreprinderile sa beneficieze de avantaje neloiale fata de concurenti, nu se pot acorda ajutoare decat in conditii stricte. In cazul acestei privatizari nu se aplica niciuna dintre conditiile respective si, prin urmare, ajutorul este incompatibil cu piata comuna”, se spune in comunicat.

Pentru a elimina denaturarea concurentei provocata de ajutorul ilegal, Guvernul trebuie sa recupereze 27 de milioane de euro de la Automobile Craiova, conform sursei citate.

Comisarul european pentru Concurenta, Neelie Kroes, a declarat in comunicat ca impunerea de conditii la o privatizare determina, de regula, scaderea pretului de vanzare, astfel incat statul pierde venituri, iar activitatea privatizata dobandeste un avantaj selectiv.

“Comisia sprijina dezvoltarea regionala, insa acest lucru nu trebuie sa duca la denaturarea concurentei”, a spus Kroes.

La privatizarea uzinei auto din Craiova, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului a impus cumparatorului sa realizeze o productie de minim 200.000 de automobile in al patrulea an de la privatizare, sa efectueze o serie de investitii si sa-i pastreze pe cei 3.900 de fosti angajati ai intreprinderii Automobile Craiova si ai filialei acesteia Daewoo Romania.

Ford a fost singura companie care a venit cu o oferta, respectiv un pret de cumparare de 57 de milioane de euro, si a castigat licitatia.

CE a inceput o ancheta, intrucat considera ca privatizarea Automobile Craiova printr-o licitatie conditionata ar fi putut avea drept rezultat scaderea pretului de vanzare, implicand, prin urmare, ajutor de stat.

“Investigatia Comisiei a aratat ca impunerea conditiilor respective a dus la scaderea pretului de vanzare. Valoarea de piata a participatiei de 72,4% detinuta de statul roman din activele industriale de baza, participatie cumparata de Ford, a fost estimata la 84 de milioane de euro. In consecinta, prin impunerea unei serii de conditii de alta natura decat economica in ceea ce priveste licitatia, Romania a renuntat la venituri in valoare de 27 de milioane de euro”, se mentioneaza in comunicat.

Intrucat conditiile respective au asigurat obtinerea unui anumit nivel de productie, de ocupare a fortei de munca si de investitii, licitatia conditionata a conferit un avantaj economic firmelor Automobile Craiova si Daewoo Romania, avantaj finantat din veniturile la care statul a renuntat prin vanzare, conform sursei citate.

Oficialii europeni sustin ca acordarea ajutorului nu a fost conditionata de realizarea unui obiectiv de interes comun pentru care se poate autoriza acordarea de ajutoare in UE.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *