Ce spune FMI despre un nou acord cu Romania. In ce conditii e posibil

“Trebuie sa primim o solicitare, si apoi vom discuta cu Guvernul toate optiunile posibile”, a explicat Tolosa, precizand ca o astfel de solicitare nu a fost inca primita de institutia financiara internationala.
Referitor la misiunea tehnica a FMI la Bucuresti din octombrie, reprezentantul institutiei a spus ca nu va fi o misiune de evaluare ci una tehnica cu privire la bugetul pe 2016, scrie Agerpres.
Tolosa a confirmat si declaratiile premierului Victor Ponta cu privire la faptul ca Guvernul Romaniei si-a achitat integral datoria catre FMI. “Romania are doua categorii de datorii catre FMI. O parte trebuie platite de Guvern si o parte de catre Banca Nationala. Guvernul a platit integral datoria, iar BNR mai are de platit trei rate, ultima urmand sa fie achitata in ianuarie”, a subliniat Guillermo Tolosa.
La inceputul acestei luni, ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a declarat, pentru Bloomberg, ca Romania intentioneaza sa demareze discutiile cu creditorii internationali pentru un nou acord de asistenta inca din acest an, ca urmare a sprijinului oferit de principalele partide politice.
Ministrul de Finante a precizat ca Guvernul de la Bucuresti ar putea ajunge la un nou acord cu Fondul Monetar International si Uniunea Europeana in 2016, pentru a se proteja impotriva socurilor de pe piata.
Incepand din 2009 si pana in prezent Romania a incheiat trei acorduri consecutive de imprumut cu Fondul Monetar International si Uniunea Europeana, care au servit ca o ancora pentru politicile guvernamentale in domeniul bugetului, privatizarii companiilor de stat si economiei.
Revizuirea actualului acord in valoare de patru miliarde de euro cu creditorii internationali nu a putut fi finalizata incepand din luna iunie 2014 si pana in prezent din cauza lipsei unui acord cu privire la planurile fiscale ale Guvernului.
In legatura cu actualul acord, reprezentantul FMI a spus ca acesta va expira pur si simplu si nu se va mai purta nicio discutie pe marginea lui intre autoritatile romane si reprezentantii institutiei financiare internationale. Tolosa a precizat ca principalele obiective macroeconomice convenite in cadrul acordului au fost indeplinite, dar lipsa de predictibilitate a impiedicat reprezentantii FMI sa traga o concluzie clara cu privire la stabilitatea in timp a indicatorilor macroeconomici.
“Principale tinte macroeconomice urmarite in program au fost pozitive, in linie cu obiectivele. Economia creste pe baze sanatoase si sustenabile, deficitul fiscal este stabil iar Romania nu se mai uita la viitor cu teama necesitatii unor consolidari suplimentare si prin masuri dure. Acestea tin de trecut. Povara datoriei este pe un trend descrescator, sistemul bancar este stabil. Insa lipsa de predictibilitate a factorilor de decizie din aceasta perioada a facut foarte dificil pentru noi sa avem suficienta incredere ca aceste echilibre macroeconomice pot fi cu adevarat mentinute. Acesta este unul din principale motive pentru care boardul FMI nu a incheiat acordul, nu si-a pus stampila de aprobare o perioada atat de lunga de timp, mai mult de un an”, a explicat Tolosa.
La capitolul nerealizari, reprezentantul FMI a amintit evolutia reformelor structurale prevazute in program, in special in cazul companiilor de stat.
Acordul in derulare cu FMI are o valoare de doua miliarde de euro insa autoritatile de la Bucuresti nu au accesat fonduri pana in prezent. Scopul acordului de tip preventiv a fost acela de a proteja economia romaneasca de eventuale socuri pe pietele financiare.
Actualul acord stand-by este cel de-al 10-lea incheiat de Romania cu Fondul Monetar International din ultimii 23 de ani si al treilea acord solicitat FMI, de la declansarea crizei economice, in 2009.
Aranjamentul a fost incheiat in septembrie 2013 pentru 24 de luni si urmeaza sa expire in 26 septembrie …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *