Cea mai sanatoasa mancare. Topul celor 10 superalimente

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Cat de sanatoasa este mancarea considerata a fi cea mai sanatoasa? Suna complicat insa nu este nici pe departe asa. Forbes.com a realizat un top al celor mai sanatoase alimente conform unora dintre cei mai renumiti nutritionisti. Acestea sunt cunoscute sub denumirea de „supermancaruri”, care, potrivit doctorilor si nutritionistilor, previn bolile.

Spanacul si somonul sunt doua dintre exemplele de supermancaruri. In afara acestora, dintre superalimente mai fac parte si unele care in timp au capatat un renume prost, precum ouale.Nu exista o definitie pentru cea mai sanatoasa mancare iar consumatorii sunt rugati sa nu ia in seama produsele care au imprimate pe ambalaj astfel de mesaje de promovare.

„Luati publicitatea cu un pic de sare”, spune nutritionistul David Wolfe, citat de Forbes.com. Steven G. Pratt, autorul a mai multe carti despre acest subiect este de parere ca supermancarea trebuie sa fie gustoasa, usor de preparat si, ce este mai important, sa-si demonstreze proprietatile nutritioniste pe parcursul a mai multe secole.

Iata cele mai importante zece superalimente, potrivit nutritionistilor citati de Forbes:

Ciocolata bruta
Mai precis, orice fel de ciocolata care contine cacao in proportie de peste 70 la suta are o valoare nutritionala ridicata. In afara acizilor grasi omega 3, care ajuta la scaderea riscului de boli cardiace, ciocolata contine magneziu, fier si feniletilamina, care produce o senzatie de euforie, similara cu cea simtita de indragostiti.

Mierea bruna
Mierea este considerata ca un aliment hiperglicemic insa cea bruna neutralizeaza nivelul zaharurilor, potrivit nutritionistului Steven G. Pratt. De asemenea, are proprietati anti-inflamatorii si contine anti-oxidanti, care ajuta creierul dar si inima.

Avocado
Fructul este bogat in potasiu (care ridica riscul hipertensiunii arteriale), vitaminele B si E (lupta impotriva bolilor cardiovasculare), si vitamina K (care imbunatateste sanatatea oaselor).

Dovleacul
Contine antioxidanti precum carotenoidul, luteina si zeaxantin, care ajuta la prevenirea cataractelor.

Ceaiul negru
Cu toate ca ceaiul verde este considerat mai sanatos, ceaiul negru, folosit cu preponderenta de cultura vestica, previne dementa si coboara nivelul colesterolului.

Oul
Acest aliment a fost asociat multa vreme cu nivelul ridicat al colesterolului, insa, studii recente au descoperit ca acest lucru este complet fals, sustin specialistii citatti de Forbes. Un ou contine in medie 1,5 grame de grasime saturata, vitamina D (pentru intarirea oaselor), sulf si alte minerale, excelente pentru unghii si par.

Scortisoara
Ajuta la incetinirea procesului de imbatranire.

Pasta de tomate
Ajuta la prevenirea cancerului de prostata.

Afinele inghetate
Fructele sunt pline de vitamina C si de antioxidanti care ajuta la o mai buna functionare a creierului.

Wasabi
Wasabi este o radacina mica si verde, un condiment puternic, consumat de obicei cu sushi. Are proprietati antibacteriene si care previne ulcerul, astmul, cariile dentare, potrivit studiilor citate de Forbes.com.

spot_img