Ceausescu, copy/paste dupa liderii comunisti din Europa de Est. Ce privilegii avea nomenclatura de dinainte de 1989

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

La aproape trei decenii de la caderea comunismului, Romania libera a vrut sa clarifice care erau privilegiile nomenclaturii comuniste si cat de extravangante ar putea fi considerate in contextul european.
Istoricul si scriitorul Cristian Vasile sustine ca cele mai comune privilegii ale nomenclaturii comuniste priveau faptul ca „activistii de partid beneficiau de case speciale, centre de odihna si recreere, policlinici speciale, ca si de posibilitatea de a se trata in spitale inaccesibile cetateanului simplu (inclusiv din strainatate). Mai trebuie amintite si vilele de la Snagov.
Exista insa si un aspect mai putin investigat. Anumiti ministri sau inalti demnitari comunisti au recurs la adevarate locative: profitand de complicitati din sistemul de atribuire si administrare a imobilelor, si-au trecut locuintele de serviciu la ICRAL (Intreprinderea de Constructii, Reparatii si Administrare Locativa) si apoi au profitat de momente favorabile pentru a si le cumpara la preturi modice”.
Beneficiari: copiii si familiile
Pe langa acestea, exista si un intreg sistem de favorizare a celor sus-pusi si a familiilor, rudelor si prietenilor apropiati. a”Copiii de stabi comunisti obtineau note mai bune, pozitii influente in organizatiile de tineret comunist, in diverse asociatii etc. In plus, erau admisi mai usor in facultati, inclusiv la cele umaniste sau cele ale frontului cultural-ideologic, interzise copiilor proveniti din familii cu probleme, cu un dosar politic „patat” (origini sociale „nesanatoase”). Cunosc mai multi tineri ingineri care, dupa 1989, s-au inscris la facultatea de istorie, deoarece in timpul comunismului un astfel de traseu scolar sau universitar le-a fost inaccesibil din cauza sistemului totalitar care opera cu astfel de discriminari”, sustine istoricul.?
Primaverii de Berlin
Existau privilegii ale nomenclaturii comuniste din Romania, cum se practica in majoritatea statelor comuniste. „Nu as spune ca privilegiile din Romania postbelica erau diferite de cele din alte state comuniste din Europa de Est. Numai ca ele au iesit mai mult in evidenta in spatiul autohton, la finele anilor 1980, din cauza regimului teribil de austeritate la care Nicolae Cea-usescu si elita restransa din jurul sau au supus populatia: drastice economii de curent, de gaze naturale, produse de stricta necesitate etc. Lipsurile de toate felurile, penuria, foametea, frigul din ultimii ani de regim Ceausescu au facut ca diferentele dintre omul obisnuit si nomenclatura sa para si sa fie stridente”, ne-a explicat Cristian Vasile.?
Istoricul ne-a oferit si un exemplu edificator de privilegii comune: „Este frapanta segregarea capitalelor comuniste, delimitarea unei zone bine situate, cu construc-tii mai selecte in raport cu restul orasului, unde s-a instapanit noua clasa, cum o numea „Milovan Djilas”. In Bucuresti a fost cartierul Primaverii, in Berlin (R.D. Germana) a fost Pankow etc.
Sefii partidului unic, membrii Biroului Politic (ai Comitetului Politic Executiv), inaltii functionari de partid si de stat locuiau in vile de care se ingrijea Gospodaria …

spot_imgspot_img