spot_img

CEFF, stampila care atesta alimentele fara E-uri periculoase.

Date:

La inceputul lunii februarie, a fost lansat in Romania sistemul CEFF, Certified E-Friendly Food, care atesta faptul ca produsele alimentare inscriptionate cu aceasta stampila nu contin conservanti, indulcitori, coloranti artificiali sau glutamati cu potential periculos sau controversati, conform studiilor expertilor.
Aceasta initiativa este o premiera pe piata romaneasca si vine ca raspuns la studiile efectuate la nivel national, care au aratat nevoia tot mai mare a consumatorilor de informatii clare si transparente cu privire la adaosurile de aditivi din alimente, precum si intentia de a aduce o schimbare benefica asupra sanatatii si familiei lor.
Un sondaj realizat la inceputul anului in Romania arata ca aproximativ 80% din romani citesc cu atentie eticheta produselor alimentare, dar majoritatea nu inteleg lista de ingrediente. Peste 50% dintre romani sunt dispusi sa renunte la un produs daca lista de ingrediente ridica suspiciuni, insa numai 14% din ei cunosc si pot face diferenta intre tipurile de E-uri.
Peste jumatate dintre romani afirma ca un element vizual ca o stampila sau marca l-ar ajuta in identificarea alimentelor mai sanatoase, in timp ce aproximativ 25% au indicat ca un scris mai mare ar simplifica citirea etichetei. Mai mult, 69% ar avea incredere intr-o institutie specializata, independenta, care sa ofere ajutor in intelegerea informatiilor de pe etichetele alimentare.
a”Atunci cand merge la cumparaturi, romanii trebuie sa tina seama de trei aspecte importante in citirea etichetelor produselor alimentare: perioada de valabilitate, prezenta aditivilor alimentari si continutul caloric si nutritional. Acum, prin lansarea acestui sistem de certificare a alimentelor fara aditivi, consumatorul va alege in cunostinta de cauza alimentul mai sarac in E-uri”, spune prof. univ. dr. Nicolae Hancu, presedintele onorific al Federatiei Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice.
Exista peste 300 de aditivi alimentari
Sistemul CEFF, Certified E-Friendly Food, vine in ajutorul consumatorilor care au dificultati in interpretarea listelor de ingrediente si mai ales in a recunoaste continutul de aditivi alimentari in produsele de la raft sau a celor care petrec prea mult timp la raft pentru identificarea continutului de aditivi. Astfel, stampila CEFF de pe ambalajul produselor certifica faptul ca nu contin nici un aditiv dintr-o lista de 70 de substante grupate in conservanti, coloranti artificiali, indulcitori si glutamati, care fac obiectul unor controverse la nivelul expertilor, desi sunt acceptati de Uniunea Europeana.
Pentru a obtine certificarea CEFF, producatorii trec printr-un flux strict de evaluare ce include verificarea ingredientelor listate si continutul de aditivi, documentele de conformitate, fise tehnologice si altele. Testarile sunt coordonate si supervizate cu sprijinul Institutului de Cercetare si Dezvoltare pentru Bio-Resurse Alimentare. Produsele certificate pot imprima pe ambalaj stampila CEFF timp de un an, insa testele sunt efectuate trimestrial. In cazul suspiciunilor semnalate de consumatori sau alte institutii, acestea pot fi supuse unor audituri speciale.
Pana in prezent, CEFF Romania nu a incheiat nici un contract cu producatorii sau distribuitorii, insa directorul Dana Niculescu a declarat ca se poarta discutii avansate cu mai multe companii de profil pentru implementarea acestui sistem.
“Purtam discutii cu producatori din toate categoriile, de la produse lactate, panificatie, dulciuri, chiar si bauturi, pentru ca si acestea pot fi certificate. Ne-am orientat, cu precadere, catre companiile mid-size cu capital romanesc pentru ca, in general, corporatiile au un proces …

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related