Cel mai mare santier naval din Romania, la un pas de lichidare
Santierul Mangalia, la un pas de lichidare
Sud-coreenii de la?Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering (DSME) au anuntat ca isi vor lichida toate operatiunile din afara tarii, inclusiv santierul naval de la Mangalia. Anuntul vine la doar o zi dupa ce procurorii DIICOT au facut ample perchezitii la firme-fantoma create de cetateni romani si coreeni in jurul santierului Daewoo Mangalia.?
Gigantul din industria navala Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering (DSME) a anuntat ca va lichida cel mai mare santier naval din Romania, Daewoo Mangalia Heavy Industries, din cauza problemelor financiare cu care se confrunta, potrivit presei din Coreea de Sud.
Coreeni de la Daewoo detin 51% din santierul romanesc, in urma unei investitii facute cu 18 ani in urma. Statul roman detine restul de 49 de procente
“Daewoo Mangalia and DeWind are unable to continue as going concerns and need liquidation,” KDB said in a report earlier this week.
Presa de la Seoul spune ca nu e clar daca autoritatile romane intentioneaza sa preia si participatia detinuta de Daewoo sau se va gasi un alt cumparator.
Santierul naval Daewoo-Mangalia Heavy Industries (DMHI), cel mai mare constructor de nave din Romania, controlat de grupul sud-coreean Daewoo si de statul roman, a raportat pentru anul trecut pierderi record de 700 mil. lei.
Este un nivel al pierderilor de aproape sapte ori mai mare fata de 2013, arata datele de la Registrul Comertului. Daewoo Mangalia are 2.600 de salariati.
Ministrul Economiei, Mihai Tudose, a precizat, pentru Economica.net, ca asteapta o comunicare oficiala din partea coreenilor, apoi, in functie de raspuns “vom decide ce este de facut”.?
In urma cu doar o zi,?procurorii DIICOT au facut perchezitii la firme care aveau contracte cu santierul naval Mangalia.?Administratorii acestora ar fi angajat firme-fantoma pentru a nu plati taxe si impozite.?
Comunicatul DIICOT din 23 iulie:
“La data de 23.07.2015, DIICOT – Serviciul Teritorial Constanta a procedat la efectuarea unui numar de 55 perchezitii domiciliare in judetele Constanta, Tulcea, Galati, Braila, Buzau, Botosani si municipiul Bucuresti, la sediile unor societati comerciale si la domiciliile unor persoane fizice, asociati si/sau administratori ai respectivelor societati, intr-o cauza penala vizand comiterea infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat, evaziune fiscala si spalare de bani.
In fapt, din investigatiile desfasurate a rezultat ca in perioada 2012 – 2015, mai multi cetateni coreeni si romani, prin intermediul unor societati comerciale din Romania, detinute sau controlate de acestia, au contractat diverse lucrari de la SC DAEWOO MANGALIA HEAVY INDUSTRIES SA, pe care apoi le-au subcontractat altor societati comerciale cu un comportament fiscal inadecvat (de tip fantoma), pentru a evita plata catre bugetul consolidat al statului, a valorii TVA si a impozitului pe profit aferente lucrarilor realizate.
Sumele de bani transferate pentru plata lucrarilor subcontractate in conturile societatilor comerciale fantoma erau retrase in numerar de unii din membrii grupului, acestea fiind remise ulterior liderilor.
Prejudiciul cauzat prin activitatea infractionala este de aproximativ 11 milioane lei. In cauza s-a dispus luarea unor masuri asiguratorii pe bunuri mobile si imobile ale suspectilor. S-a dispus aducerea la sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Constanta in vederea audierii a unui numar de 9 …