Celan-Fondane: exil si eternitate. Norman Manea si Edward Kanterian in dialog la București

Celan-Fondane: exil si eternitate. Norman Manea si Edward Kanterian in dialog la București

Joi, 18 noiembrie, de la ora 18.00, la Universitatea din București (Facultatea de Litere, Sala de lectura) va avea loc conferința “Celan-Fondane: exil si eternitate ? dialog intre Norman Manea si Edward Kanterian”. Evenimentul este organizat de Institutul Cultural Roman in parteneriat cu Universitatea din Bucuresti, Institutul Francez, Ambasada Frantei in Romania, Editura Polirom si Editura Hasefer. Gazdele intalnirii vor fi Liviu Papadima, decanul Facultații de Litere a Universitații din București, si criticul literar Carmen Musat.
“Tema se refera la doi mari scriitori ? unul de limba romana și franceza, celalalt de limba germana ? legați prin naștere sau limba de Romania, emigrați ambii, in perioade diferite, la Paris, de unde unul a fost deportat și ucis la Auschwitz iar celalalt s-a sinucis, in Sena, dupa ce a retrait prin poezia sa Holocastul in care iși pierduse parinții. Unul ars, celalalt inecat, urmarea aceleiași catastrofe. Diferiți ca lirica și din multe alte puncte de vedere, ei se contopesc, cumva, prin apa și foc, in martiriul acesta.” ? Norman Manea
Intalnirea de la București este continuarea unui dialog inceput in 1999, reflectat in volumul Curierul de Est. Dialog cu Edward Kanterian publicat in acest an de Norman Manea la Editura Polirom. Atingand toate controversele “fierbinți” ale acestei perioade ? culturale, politice și ideologice, internaționale sau romanești ? de la Holocaust și antisemitism la problema irakiana și islamism, de la icoana ca manifestare a religiei pana la scriitori și opere marcante ale literaturii moderne, cei doi interlocutori schițeaza un tablou plin de culoare al finalului de secol XX și al inceputului noului mileniu.
“?Trei dezbateri esențiale?, crede Edward Kanterian, aș fi provocat in Romania ultimelor decenii. Nu știu cat de esentiale, dar stiu prea bine cat de apasatoare si prelungite au fost urmarile. Deci: de ce, pentru ce, cu ce folos ma supun unor riscuri previzibile? Ezitarile nu au fost putine, chiar daca au fost invinse, pana la urma, de o instinctiva si puerila indarjire de a ramane ?moraliceste viu? (tocmai prin imprudenta si nestapanire). Sa raman, de fapt ? mai modest si mai exact spus ?, eu insumi. Un raspuns fara inalte indreptatiri morale, fara disculpari sau somatii. Asemenea deloc laudabila si imprudenta consecventa, ca si tematica fara frontiere (chiar cand e inevitabil particularizata) scot, poate, aceste dialoguri din cadrul stramt si efemer al ?ograzii? locale…” ? Norman Manea
Norman Manea (n. 1936, Suceava) este in prezent profesor de literatura europeana și “writer in residence” la Bard College, New York. Pana in 1986, anul plecarii din tara, a publicat 10 volume, fiind distins cu Premiul Asociatiei Scriitorilor din Bucuresti (1979) si Premiul Uniunii Scriitorilor (1984). In 1992 a primit Bursa Guggenheim și prestigiosul Premiu MacArthur. In 2002 i s-a atribuit Premiul international de literatura Nonino pentru “Opera omnia”, iar in 2006, Premiul M?dicis ?tranger pentru Intoarcerea huliganului. In 2010 guvernul francez i-a acordat distincția “Commandeur dans l?Ordre des Arts et des Lettres”.
Edward Kanterian preda filozofia la Jesus College, Oxford, și este specializat in metafizica lui Kant, in opera lui Gottlob Frege și in filozofia limbajului. A publicat lucrarile Analytische Philosophie (Campus, Frankfurt/ New Zork, 2004) și Ludwig Wittgenstein (Reaktion Books, London 2007), precum și numeroase articole in reviste de specialitate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *