Cele 10 minuni ale lui Zaha Hadid

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Arhitecta britanica de origine irakiana Zaha Hadid, adulata si detestata deopotriva, care a decedat pe 31 martie, la Miami, in urma unui atac de cord, a fost prima femeie recompensata cu Medalia de aur a Institutului Regal al Arhitectilor Britanici in semn de recunoastere pentru munca sa.
In anul 2009 firma britanica de arhitectura Zaha Hadid Architects a proiectat un bloc-turn inalt de 200 de metri in centrul Capitalei, numit Dorobanti Tower. Cladirea, in forma de diamant inclinat, urma sa fie construita pe strada Mihai Eminescu, la intersectia cu Calea Dorobantilor, insa autoritatile de atunci nu au aprobat proiectul, Bucurestiul ratand astfel „diamantula” lui Hadid.
De altfel, Dorobanti Tower este doar una din cladirile concepute de arhitectul star al Marii Britanii care nu a mai fost realizata, Hadid trecand printr-o perioada de peste un deceniu de proiecte ratate, motiv pentru care a si primit titulatura de „arhitectul care nu construieste niciodataa”. Situatia s-a schimbat radical dupa ce mai multi investitori s-au incumetat sa ii dea pe mana cateva proiecte care ulterior aveau sa devina celebre: Statia de Pompieri pentru Vitra din Weil am Rhein, Germania (1994), trambulina pentru sarituri cu shiurile din Innsbruck, Austria (2002) si Centrul de Arta Contemporana din Cincinnati, SUA (2003). Dupa aceste realizari, faima si comenzile au crescut ametitor, permitandu-i arhitectei sa devina un star cunoscut in intreaga lume.
Zaha Hadid, supranumita „regina curbeia”, s-a nascut pe 30 octombrie 1950 la Bagdad si atunci cand s-a dus sa studieze la „Architectural Associationa” din Londra, in 1972, avea deja o diploma in matematica obtinuta la Beirut.? Hadid a fost prima femeie si totodata primul musulman care a primit prestigiosul Premiu Pritzker in 2004, echivalentul Premiului Nobel in breasla arhitectilor. Influentata de compozitiile abstracte ale pictorului rus de origine poloneza Kazimir Malevici, Hadid a fost, in opinia multor arhitecti, un geniu vizionar si un erou, care a impins limitele construibilului si a dat functionalitate unor forme inovatoare, pe cat de apreciate vizual, pe atat de dificil de realizat.
Cariera ei nu a fost lipsita de controverse, multi colegi de breasla acuzand-o ca se comporta ca un tiran, iar realizarile ei sunt arogante si opresive.? Altii au spus ca arhitectei nici nu ii pasa cum este sa traiesti in cladirile pe care le face, dar au fost si cei care o considerau geniala. Mentorul ei, Rem Koolhaas, ?spunea ca Zaha este ca o planeta a carei orbita este imposibil de imitat.? ?
Top 10 „minunia”
1. Statia de Pompieri pentru Vitra din Weil am Rhein, 1994
Este primul proiect complet realizat de Hadid, o constructie complexa de planuri oscilatoare si unghiuri ascutite, foarte diferita de designul organic pe care l-a abordat mai tarziu.
2. Centrul de Stiinta Phaeno din Wolfsburg, 2005
Cladirea a”comprima multe elemente prezente in lucrarile mele de multa vremea”, spunea Hadid, in timp ce un critic o aprecia drept un vortex uimitor si insufletit, din otel si beton, care te face sa experimentezi puterea operationala a spatiului. ?
3. Podul Pavilion din Zaragoza, 2008
Primul pod conceput de Hadid este o constructie cu doua deschideri de inspiratie florala, cu o silueta fluida, precum apa care trece pe sub el. Gandita ca pod pietonal si totodata ca spatiu expozitional, lucrarea leaga cartierul La Almozara de centrul Zaragoza Expo 2008. ?
4. Academia Evelyn Grace din Londra, 2008
Aceasta scoala in forma literei Z din Brixton, sudul Londrei, care are o pista de alergare exact prin centru, este proiectul care i-a adus a lui Zaha Hadid faima in Marea Britanie. ?
5. Opera din Guangzhou, 2010
Cladirea Operei din Guangzhou, in valoare de 130 de milioane de lire sterline, a fost proiectata pentru a se integra perfect pe malul raului Zhujiang, care strabate metropola din sud-estul Chinei. Considerata una dintre cele mai ademenitoare cladiri destinate operei din intreaga lume, constructia din sticla si otel este inundata de lumina pe timpul zilei.
6. Podul Sheikh Zayed din Abu Dhabi, 2010
Acest pod lung de 842 de metri are trei deschideri asimetrice, iar suprastructura curbata, in forma de arcade, a fost inspirata de dunele desertului. Constructia poarta numele fostului presedinte Sheikh Zayed, la randul sau arhitect, si a costat 200 de milioane de lire sterline.
7. Muzeul Transporturilor din Glasgow, 2011
Impresionanta structura de pe malul raului Clyde din Glasgow este prima cladire importanta din Marea Britanie conceputa de Zaha Hadid. Constructia este o hala longitudinala cu acoperis in zig zag, realizata din zinc si sticla, care ofera 7000 de metri patrati de expunere.
8. Centrul Acvatic din Londra, 2012
Situat in Parcul Olimpic din Stratford, Centrul Acvatic din Londra este un bazin acoperit cu aspect de catedrala, unde s-au tinut probele de inot sincron, natatie si sarituri in apa in timpul Jocurilor Olimpice si al Jocurilor Paralimpice din 2012.
9. Centrul Cultural Heydar Aliyev din Baku, 2012
Situat intr-o suburbie noua a capitalei Azerbaidjanului, Centrul Cultural Heydar Aliyev este o constructie futurista, in mai multe straturi curbate care contrasteaza mult cu arhitectura monotona postsovietica din imprejurimi.
10. Mall-ul Galaxy Soho din Beijing, 2012
Aceasta …

spot_imgspot_img