Cele mai importante inovatii ale ultimilor 50 de ani.

Telefonul mobil, testul ADN, fibra optica sau pastilele anticonceptionale sunt doar cateva din inovatiile din ultimii ani din medicina, energie si tehnologie care au reusit sa ne transforme radical vietile.
Inovatiile din ultimii 50 de ani au imbunatatit calitatea vietii, au condus la dezvoltarea unor industrii noi si au schimbat modul in care oamenii interactioneaza in societate. Site-ul cnbc.com a intocmit un top al celor mai importante inovatii care ne-au schimbat viata in ultimii ani.
ATM-ul
Primele versiuni ale ATM-ului bancar au aparut in anii “60, dar nu erau coordonate de un computer si puteau furniza doar sume predeterminate de bani. Un deceniu mai tarziu, dupa ce cardul magnetic a fost inventat si ATM-urile erau legate la calculatoare, utilizarea acestor dispozitive a devenit un obicei.
Testul ADN
Primele molecule de ADN au fost prezentate de oamenii de stiinta la finele anilor “70. In 1990, guvernul SUA a organizat un grup de studio care a reusit sa creeze harta genomului uman. A durat 13 ani pana cand au fost identificate toate cele 25.000 de gene din AND-ul uman.
Fibra optica
Stiinta din spatele fibrelor optice este studiata inca de la 1800, dar abia in 1970 calitatea acestora s-a imbunatatit suficient cat sa permita utilizarea lor in telecomunicatii. Viteza si eficienta fibrei optice in acest domeniu au facut ca aceasta inovatie sa devina mediul preferat in telecomunicatii.
Laparoscopia
La inceputul anilor “80, oamenii de stiinta au descoperit ca laserele pot fi utilizate pentru a taia tesutul organic. Robotii au inceput sa efectueze biopsii inca din 1985, iar prima operatie minim invaziva fost realizata in 1987. In urma acestor descoperiri majore, chirurgia a devenit mai precisa si mai sigura, iar timpul de recuperare a pacientilor a fost cu mult redus.
Codul de bare si scanner-ul
Primul cod de bare (cu cititor), a fost inventat in anii “50, dar nu a fost utilizat pe piata pana in 1960. Pe parcursul anilor “70, inventatorii a fost dezvoltat un cod de bare standard care sa poata fi folosit pe scara larga, iar in prezent industria de retail, dar si producatorii de aplicatii militare se bazeaza pe aceasta inventie.
Pilula contraceptiva
Anticonceptionalele sunt hormoni sintetici care imita modul in care estrogenul si progesteronul actioneaza in corpul unei femei. Envoid, prima pilula contraceptiva, a fost prezentata in fata Agentiei pentru Alimente si Medicamente din Statele Unite (FDA) in 1957 ca un tratament pentru tulburarile menstruale si infertilitate. Abia in 1960 aceeasi pastila a fost inscrisa la FDA ca un contraceptiv oral. Anticonceptionalele raman una dintre cele mai eficiente modalitati de prevenire a sarcinii, cu o rata de mai putin de 1 la suta esec atunci cand sunt utilizate corect, in comparatie cu prezervativele (3 la suta), diafragma (6 la suta), spermicidele (6 la …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *