Cele mai neasteptate amenzi de circulatie pe care le pot primi soferii

Codul rutier contine cateva prevederi curioase, care, odata incalcate, aduc sanctiuni soferilor indisciplinati. Astfel, condusul prea incet sau pornirea de pe loc a unui autovehicul cu usile deschise constituie contraventii si se pedepsesc cu amenzi.

Faptul ca viteza excesiva pe sosele este pedepsita de oamenii legii nu mai reprezinta o noutate, insa, potrivit Codului Rutier si condusul cu o viteza prea mica le poate aduce soferilor probleme. Astfel, conform reglementarilor legale, conducerea unui autovehicul in mod nejustificat cu o viteza de cel putin 10 km/h sub limita minima obligatorie stabilita pe tronsonul de drum respectiv se pedepseste cu o amenda de 210 sau 315 lei.
Totodata, pe autostrada, limita minima de viteza nu poate fi inferioara valorii de 50 km/h. Asadar, orice vehicul care circula cu 40 de km/h sau mai putin de atat va fi amendat.
Alte sanctiuni surprinzatoare:
– Lasarea libera in timpul conducerii a volanului autoturismului
Una dintre primele lectii in viata oricarui viitor sofer este pozitia corecta a mainilor pe volan. Conform instructorilor auto, daca ne gandim la volan ca la un cadran de ceas, ar trebui ca pozitia mainilor sa fie, aproximativ, in dreptul orelor 9 si 3, aceasta pozitie fiind cea mai buna pentru manevre rapide.
Desi Codul Rutier nu precizeaza cum ar trebui tinute mainile pe volan, stabileste ca si contraventie lasarea libera in timpul conducerii a volanului autoturismului, aceasta fiind pedepsita cu amenda din clasa I de sanctiuni (2-3 puncte amenda). Deci, pentru lasarea libera a volanului in timpul conducerii, soferii risca o amenda de 210 sau de …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *