Cercetatorii rusi au ajuns la suprafata misteriosului lac de sub Antarctica, dupa 30 de ani …

Cercetatorii rusi au reusit sa ajunga la suprafata misteriosului lac Vostok din Antarctica, ascuns sub un strat de gheata de aproape patru kilometri, dupa foraje care au durat peste 30 de ani, a anuntat, luni, o sursa din mediile stiintifice ruse, scrie Mediafax.
“Duminica, oamenii nostri de stiinta au incheiat operatiunile de forare si au atins suprafata lacului, la o adancime de 3.768 de metri”, sub calota glaciara de la Polul Sud, a declarat aceasta sursa, citata de agentia Ria Novosti.
Izolat de suprafata continentului de multe milioane de ani, acest lac cu apa pura, lung de 250 de kilometri si lat de 50 de kilometri, ar putea sa contina forme de viata necunoscute pana in zilele noastre.
Lucrarile de forare au fost reluate in ianuarie, dupa ce au fost intrerupte in 1998, la adancimea de 3.580 de metri, la o distanta de doar 188 de metri deasupra lacului.
Acea intrerupere a intervenit in urma apelurilor comunitatii internationale, care a cerut Rusiei sa astepte aparitia unor tehnologii de forare mai sigure, cu scopul de a evita …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *