Cerealele integrale contribuie la prevenirea infarctului

Cerealele integrale contribuie la prevenirea infarctului

Consumul de cereale integrale poate contribui la reducerea riscurilor de dezvoltare a unei insuficiente cardiace, potrivit unui studiu realizat de o echipa de cercetatori americani publicat in Archives of Internal Medicine, informeaza Reuters.

Studii anterioare au demonstrat deja ca cerealele integrale pot contribui la scaderea tensiunii arteriale si la prevenirea infarctului.

La noul studiu, care a durat 20 de ani, au participat 21.000 de barbati medici, cu o varsta medie de 53,7 ani. Cercetatorii de la Brigham and Women”s Hospital si de la Şcoala medicala Harvard din Boston au monitorizat obiceiurile alimentare pe care participantii la studiu le aveau la micul dejun. De asemenea, specialistii au monitorizat cazurile de insuficienta cardiaca. Pe parcursul studiului, 1.018 barbati s-au imbolnavit.

Majoritatea cazurilor de insuficienta cardiaca s-au inregistrat in randul participantilor care nu au consumat la micul dejun cereale integrale (362 de cazuri la 7.000 de voluntari). Cele mai putine cazuri s-au inregistrat in randul participantilor care consumau zilnic un bol de cereale (189 de bolnavi la 4.000 de voluntari).

Cercetatorii au descoperit ca barbatii care consuma zilnic un bol de cereale integrale prezinta cu 28% mai putine riscuri de a dezvolta o insuficienta cardiaca.

“Persoanele care consuma la micul dejun o jumatate de ceasca de cereale integrale beneficiaza si de o scadere a tensiunii arteriale. De asemenea, cerealele integrale contribuie la scaderea riscurilor de diabet si de maladii cardiace”, a spus profesorul Luc Djousse, coordonatorul studiului.

Numai in Statele Unite, aproximativ 5 milioane de persoane sufera de insuficienta cardiaca, iar anual sunt diagnosticate 550.000 de cazuri noi, potrivit Centrului de prevenire si control al bolilor din Statele Unite. Anual se inregistreaza 287.000 de decese provocate de aceasta boala.

Insuficienta cardiaca apare, de obicei, in urma unui infarct. Maladia se dezvolta atunci cand inima nu mai poate pompa cu eficienta sange in organele corpului si, de obicei, aparitia ei este favorizata de ingrosarea arterelor, cresterea tensiunii arteriale si diabet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *