Cererea de incuviintare a arestarii deputatului Florin Popescu a ajuns la Camera Deputatilor

de Emma Toader – Mediafax, Otilia Ciocan Publicat la: 24.04.2014 10:59 Ultima actualizare: 24.04.2014 11:00

Cererea de incuviintare a arestarii preventive a deputatului Florin Popescu a ajuns la Camera Deputatilor, solicitarea fiind trimisa joi dimineata de catre ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc.

Potrivit procedurilor, Biroul Permanent al Camerei Deputatilor urmeaza sa repartizeze aceasta cerere Comisiei juridice, care va intocmi un raport. Plenul forului legislativ se va pronunta apoi prin vot.
Membrii Biroului Permanent al Camerei urmeaza sa se reuneasca in sedinta joi, la ora 12.30.

Procurorul general Tiberiu Nitu i-a transmis, miercuri, ministrului Justitiei, Robert Cazanciuc, referatul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), pentru a solicita incuviintarea arestarii preventive a deputatului Florin Popescu – acuzat ca ar fi cerut mita in campania electorala din 2012.
“In temeiul art. 72 alin. 2 din Constitutia Romaniei si art. 195 alin. 1 din Regulamentul Camerei Deputatilor republicat, in temeiul art. II din Hotararea Camerei Deputatilor nr. 7/2011, raportat la prevederile art. 202 Cod procedura penala, si existand cazul prevazut de art. 223 alin. 2, procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a transmis ministrului Justitiei referatul Directiei Nationale Anticoruptie pentru a solicita incuviintarea arestarii preventive a deputatului Popescu Florin-Aurelian pentru faptele descrise in referatul intocmit de procurorul de caz”, informeaza Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ).
Demersul vine dupa ce DNA a cerut aviz pentru arestarea preventiva a lui Florin Popescu, in dosarul in care acesta este acuzat ca a cerut administratorului unei firme aproximativ 70 de tone de pui, in valoare de peste 400.000 lei, pentru a le da cetatenilor in campania electorala din iunie 2012.
Procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie a transmis procurorului general al Romaniei cererea si referatul intocmit de procurorii anticoruptie, in vederea sesizarii ministrului Justitiei, pentru a cere presedintelui Camerei Deputatilor incuviintarea arestarii preventive a deputatului Florin Aurelian Popescu, pentru savarsirea infractiunii de folosire a influentei ori autoritatii in scopul obtinerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.
“Din probele analizate rezulta suspiciunea rezonabila ca faptele pentru care s-a dispus inceperea urmaririi penale, efectuarea urmaririi penale si punerea in miscare a actiunii penale constau in aceea ca, in cursul anului 2012, inculpatul Popescu Florin Aurelian, folosind influenta si autoritatea decurgand din functia de presedinte al organizatiei judetene Dambovita a unui partid, i-a cerut administratorului unor societati comerciale cantitatea de 50.000 – 60.000 pui grill (60 – 80 tone, cu valoare de peste 400.000 lei) pentru a o distribui in scop electoral cetatenilor din judetul Dambovita, in cadrul campaniei electorale pentru alegerile locale din iunie 2012”, a aratat DNA, in cererea transmisa procurorului general.
Deputatul Florin Popescu a declarat miercuri, la iesirea de la DNA, ca procurorii il acuza de fapte de coruptie, respectiv ca ar fi cerut de la o firma din Dambovita, in campania electorala din 2012, saci cu produse agricole, el precizand ca, “oricum, acestea nu sunt droguri”.
“In primul rand, vreau sa multumesc celor de aici, de la DNA, pentru ca au fost foarte corecti, mi-au spus toate articolele din lege pe care le-as fi incalcat si mi-au pus la dispozitie dosarul in termenul legal. Mi-au adus la cunostinta invinuirile, faptul ca am avut o legatura acum doi ani de zile, in 2012, cu o firma de pe raza judetului Dambovita si ca as fi solicitat, in prima functie pe care am avut-o, anumite produse agricole, pe care sa le folosesc in campania electorala”, a spus deputatul Florin Popescu.
Deputatul a precizat ca le-a cerut procurorilor un termen de cateva zile in care sa discute cu avocatii, dupa care va reveni la DNA pentru a-si expune punctul de vedere.
Intrebat despre cati saci de produse a fost vorba, ce produse erau si in ce scop le-a folosit, Florin Popescu nu a dorit sa comenteze, dar a aratat ca nu are nimic de ascuns, ca este la dispozitia justitiei si ca “oricum nu sunt droguri”.
DNA a precizat, intr-un comunicat de presa, ca cererea de incuviintare a arestarii preventive a deputatului Florin Popescu a fost formulata avand in vedere ca sunt indeplinite conditiile prevazute de Codul de procedura penala.
Astfel, din probele administrate rezulta ca infractiunea ce ar fi fost savarsita de Florin Popescu este sanctionata de lege cu pedeapsa inchisorii mai mare de patru ani si exista probe ca lasarea acestuia in libertate prezinta un pericol concret pentru ordinea publica.
Directia Nationala Anticoruptie a anuntat ca procurorii Sectiei de combatere a infractiunilor conexe infractiunilor de coruptie au dispus punerea in miscare a actiunii penale fata de Florin Aurelian Popescu, la data faptelor presedinte al organizatiei Dambovita a unui partid politic, in prezent deputat, pentru infractiunea prevazuta de articolul 13 din Legea 78/2000, si anume folosirea influentei sau autoritatii de catre o persoana care detine o functie de conducere intr-un partid, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.
Potrivit ordonantei de punere in miscare a actiunii penale, pentru …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *