Certificatele verzi incaiera Guvernul cu marii actori industriali

Combinatul siderurgic din Galati, al doilea mare consumator de energie din Romania, critica Executivul pentru amanarea exceptarii companiei de la plata unei parti a certificatelor verzi.
Cabinetul Ponta a decis in 2014 ca marii consumatori de electricitate pot fi exceptati de plata unei parti a certificatelor verzi. Marii actori industriali afirma acum ca masura trebuia aplicata de la semnarea acordului de exceptare, dar cabinetul Ciolos a adoptat recent o hotarare de guvern, prin care exceptarea intra in vigoare de la aprobarea acordurilor. ArcelorMittal Galati si ALRO Slatina au semnat respectivele intelegeri in decembrie 2014 si, in aceste conditii, cer ca reducerea sa fie aplicata pentru tot anul 2015, nu de la 1 iunie 2015.
Purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu, a declarat Romaniei libere ca a”e dreptul Arcelor Mittal sa ne dea in judecata, daca considera ca i-am prejudiciat. E adoptata o hotarire de saptamana trecuta, ce tine cont de cadrul legal si de constrangerile pe care politica de certificate verzi trebuie sa o aiba”.
Surse guvernamentale ne-au explicat ca a”a existat o directiva ce prevedea clarificarea raportului in privinta certificatelor verzi. Ar fi fost destul de clar ca ei ar fi trebuit sa primeasca bani inapoi, dar nu exista cadrul legal de implementare. ArcelorMittal a depus actele, stiind ca urmeaza directiva, iar acum cer banii de la momentul depunerii actelor, nu de cand a inceput sa existe legislatie romaneasca. Vor sa li se deconteze si diferenta de la 1 ianuarie, cand a intrat in vigoare directiva, pana la 1 iunie 2015, cand a intrat in vigoare si legislatia romaneasca”.
Pe de alta parte, surse oficiale din ArcelorMittal ce au dorit sa-si pastreze anonimatul au comentat pentru Romania libera ca aceasta a”inseamna ca Guvernul a emis o decizie proasta. Am depus dosarul imediat si a fost acceptat. Scutirea de la plata certificatelor verzi ar fi trebuit sa se aplice conform legii de la acel moment. Vorbim despre milioane de euro. Efectul e colosal. Aceste certificate pe noi ne sufoca”.
Bruno Ribo, CEO ArcelorMittal, a declarat Agerpres ca diferenta e de milioane de euro si pune in pericol investitiile companiei. “E o dezvoltare neasteptata, ce ameninta planul de investitii, axat pe cresterea sustenabilitatii si continuarea operatiunilor. Foarte important e si semnalul negativ in ce priveste predictibilitatea mediului economic “, a explicat Bruno Ribo.
Oficialul ArcelorMittal a atras atentia ca energia (electricitatea si gazul natural) reprezinta peste 35% din valoarea adaugata …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *