Cheltuielile militare au crescut semnificativ in 2013 in Rusia si China. Scadere in SUA si Europa

Cheltuielile militare au scazut in lume in 2013, in special in urma reducerilor bugetare in domeniul apararii din partea tarilor occidentale, mai ales din partea SUA, potrivit unui raport al Institutului International de Cercetare pentru Pace (SIPRI), dar au crescut in Rusia si China, relateaza AFP.
In 2012, cheltuielile au scazut, pentru prima oara din 1998, cu 0,4 la suta, dar declinul s-a accelarat, ajungand la 1,9 la suta, potrivit calculelor din raportul Institutului International de Cercetare pentru Pace din Stockholm.
Cu toate acestea, “cresterea cheltuielilor militare in tarile emergente si in curs de dezvoltare continua fara incetare”, a subliniat, intr-un comunicat, Sam Perlo-Freeman, director al programului SIPRI pentru bugete militare.
“Desi in anumite cazuri, aceasta este consecinta fireasca a cresterii economice sau un raspuns la nevoile reale de securitate, in alte cazuri reprezinta o alocare a veniturilor obtinute din exploatarea resurselor naturale, fenomen observat in special la regimurile autocratice sau in aparitia unor curse regionale de inarmare”, a adaugat expertul.Potrivit raportului SIPRI, cheltuielile militare se ridica la 1.250 de miliarde de euro la nivel mondial, in 2013.
Statele Unite au in continuare cel mai ridicat buget pentru aparare, desi o scadere de 7,8 la suta a avut loc odata cu incheierea operatiunilor militare din Irak si inceputul retragerii din Afganistan, dar si a reducerilor bugetare adoptate automat de Congres in 2011.
In schimb, China, Rusia si Arabia Saudita se numara printre cele 23 de tari care si-au dublat bugetul pentru aparare fata de nivelul din 2004.
Astfel, Beijingul a cheltuit cu 7,4 la suta mai mult in 2013, iar diferendele teritoriale cu China au determinat unele dintre tarile vecine sa creasca bugetele pentru aparare.
“Ingrijorarile Japoniei in legatura cu puterea militara crescanda a Chinei, la care se adauga politica nationalista a Guvernului nipon, au determinat Tokyo sa renunte treptat la traditionalele cheltuieli reduse pentru armata”, a explicat Perlo-Freeman.
De altfel, in Asia s-a inregistrat o crestere semnificativa …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *