Chinezii au semnat azi. Va fi o investitie de 1 miliard de dolari in Romania!

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Chinezii vin cu bani in Romania

Reprezentantii Complexului Energetic Oltenia si cei ai China Huadian Engineering au semnat, vineri, acordul in baza caruia vor infiinta o companie cu capital mixt pentru constructia unui nou grup energetic, de 500 MW, la termocentrala Rovinari, o investitie de circa un miliard de dolari.

Acordul de infiintare a acestei societati mixte romano-chineze, de tip IPP (Independent Power Producer), a fost semnat la sediul Guvernului de presdintele Complexului Eneregtic Oltenia, Laurentiu Dan Ciurel, si presedintele China Huadian Engineering, Yang Yong, in prezenta premierului Victor Ponta si a ministrului Economiei, Constantin Nita.
Presedintele China Huadian Engineering, Yang Yong, aratat ca societatea pe care o conduce va fi principalul antreprenor si investitor, iar scopul este realizarea unui proiect de calitate, transmite Mediafax.
„O sa construim acest proiect in cel mai scurt timp, la o calitate superioara, ca sa realizam o baza energetica de calitate superioara in Romania”, a spus oficialul chinez.
Acesta a adaugat ca China Huadian Engineering este interesata si de alte proiecte energetice si va participa si in viitor la realizarea yiunor proiecte din domeniu in Romania.
La randul sau, ministrul Economiei, Constantin Nita, a aratat ca, in pofida opiniilor sceptice cu privire la proiectele economice cu China, acestea „prind viata”.
„Au fost multi care nu au avut incredere in proiectele pe care noi le-am anuntat cu companiile chinezesti, dar iata ca, incet-incet, acestea prind viata”, a spus Nita.
Premierul Ponta a aratat si el ca investitiile in energie sunt esentiale pentru cresterea economiei romanesti.
„Pentru Romania si pentru economia romaneasca, care are al treilea an de crestere, mai ales de crestere sanatoasa, in sensul productiei industriale si al exporturilor, preturile la energie sunt esentiale. Faptul ca de la falimentul total al productiei hidro, termo in 2012, cand totul se ducea numai pe regenerabile, care insemnau preturi duble si triple, faptul ca in doi si jumatate am scazut preturile pentru consumatorul final si avem predictbilitate si competitivitate e un lucru esential. Insa, ca in orice domeniu, daca nu investesti in continuare, lucrurile astea nu tin”, a afirmat Ponta.
El a adaugat ca toate cele mari patru proiecte energetice convenite cu investitori chinezi, la Rovinari, Tarnita, Mintia si grupurile 3 si 4 de la Cernavoda, insumeaza investitii de 7 miliarde de dolari si vor contribui la consacrarea Romaniei ca exportator de energie in regiune.

spot_imgspot_img