Cifrele economice in urma Brexit-ului

Dupa o asteptare destul de lunga, au inceput in sfarsit sa apara primele cifre economice relevante de dupa Brexit. Se pare ca cifrele nu sunt chiar asa de rele precum se preconiza inainte de brexit. Angajarile au crescut, iar cumparatorii au continuat sa cheltuiasca. De asemenea, datorita faptului ca lira sterlina are in continuare un curs valutar slab, turismul in Marea Britanie a avut de castigat.
Pe de alta parte inflatia a crescut, iar oamenii de afaceri se tem inca sa angajeze. Din ce zic cifrele, in aceasta perioada cererile de somaj, chiar au scazut, procentul celor angajati fiind destul de mare, de aproximativ 74%. Acest lucru a aratat ca angajatorii nu se pot desparti de angajatii calificati. Cu toate acestea, Banca Angliei preconizeaza in continuare ca se vor pierde 250.000 de locuri de munca, iar rata somajului va urca de la 4,9% si va ajunge la 5,6%, in urmatorii cativa ani. Un alt avertisment vine de la economisti, care preconizeaza faptul ca preturile in lunile urmoatoare vor creste, datorita faptului ca monda a scazut destul de mult, iar importurile din Uniunea Europeana vor fi mai scumpe.
Banca Angliei considera ca inflatia va ajunge la 2,4% in urmatorii doi ani. S-a mai observat si faptul ca perioada calduroasa a adus vanzari mai mari la sandale si haine de vara, vanzarile crescand per total cu 1,4% in luna iulie, dupa o scadere de 0,9% in iunie. Aceasta majorare a fost favorizata si de turistii straini care au cumparat bunuri de lux, profitand de pretul mai mic al lirei. Un alt lucru pe care economistii il banuiau imediat dupa Brexit face referire la piata imobiliara, considerata ca va avea cel mai mult de suferit. Cu toate acestea, piata imobiliara a avut o pierdere de doar un procent in iulie, chiar cifrele companiei Nationwide inregistrand un avans de 0,5% in iulie. Imediat dupa rezultatul referendumului, lira sterlina s-a prabusit, lucru care le-a facut viata mai usoara exportatorilor, bunurile lor fiind mai ieftine pentru cei din strainatate. Un lucru negativ insa, este cresterea pretului importurilor, lucru resimtit direct de populatia insulei.
De asemena, britanicii au avut de suferit si datorita scaderii lirei sterline. La unele convertoare valutare din aeroporturi pretul afisat pentru o lira a fost sub pretul euro, lucru ce a influentat valoarea totala a puterii de achizitie a britanicilor. Din ce se observa pana acum economia Regatului se contracta si se asteapta cifre mai slabe in semestrul doi al anului 2016. Rezultatele sondajelor din diverse domenii cum ar fi cele de constructii, productie si chiar servicii au de suferit in aceasta perioada.
De asemenea se mai preconizeaza ca o scadere cu 0,4% a PIB-ului in trimestrul iulie-septembrie este de asteptat doarece preturile vor creste in toate domeniile, in principiu datorita importurilor mai scumpe dinspre Uniunea Europeana, ce vor afecta piata din Regat. Deocamdata Banca Angliei este prudent-optimista si nu considera ca recesiunea o va afecta in vreun fel, aceasta taind dobanzile la un minim record.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *